avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... legea 554/2004
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

legea 554/2004

In legea 554/2004 a contenciosului administrativ, se face referire la autoritatile publice.
In momentul cand se depune o petitie la o firma sau o institutie privată (nu publică), iar conducerea institutiei/firmei private nu raspunde la petitie, se poate introduce actiune in contencios administrativ impotriva autoritatii private de la institutia/firma privata?
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 01:46, 8 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Dupa cum ati remarcat, Legea nr 554/2004 contenciosului administrativ stabileste limitarea vatamarii persoanei numai de catre autoritatile publice.

ART. 1 Subiectele de sesizare a instantei
(1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.
(2) Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.

In functie de relatia persoanei cu acea firma privata, instanta competenta poate fi cea care judeca litigii de munca sau litigii cu profesionistii, pe dreptul comun, Cod Civil.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2018
-ELLA-, utilizator
Dar cum se procedeaza in cazul in care depunem o petitie la institutile private, la firmele de tip PFA, SRL sau ce firme mai există, care sunt private (autoritati private), si care după ce depunem petitii a carui raspuns trebuie sa-l primim si nu il primim, sau il primim dar nu suntem multumiti de raspunsul dat, cum procedăm cu o introducere la instanta care sa oblige și firmele private (autoritatile private) de a comunica petitionarului raspuns la petitie intr-un anumit termen prevazut de lege?

Sau pentru astfel de firme (autoritati private) nu exista lege care sa-i oblige sa raspunda petitionarilor?
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2018
Tarzan2012, utilizator
Buna ziua!
ORDONANȚA nr. 27 din 30 ianuarie 2002
privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor [ link extern ]

Nu am cunostinta de o reglementare speciala pentru institutiile, persoanele juridice de drept privat.
La privat petitionarul se adreseaza, de fapt cu o solicitare de a face sau a nu face ceva firma respectiva. In functie de legile sub autoritatea carora PFA sau PJ functioneaza: codul fiscal, codul civil, codul muncii, legea sanatatii etc.


-ELLA- a scris:

Buna ziua!
ORDONANȚA nr. 27 din 30 ianuarie 2002
privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor

La privat petitionarul se adreseaza, de fapt cu o solicitare de a face sau a nu face ceva firma respectiva.


Ordonantanr. 27/2002 privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor, se refera la comunicarea a oricarui act de catre o institutie publica la solicitarea petitionarului.
Dar ce e de facut cand un petitionar se adreseaza catre o institutie privata (scoli si licee private, spitale private, firme transport private, s.a.m.d.) cu o petitie prin care cere informatii, adeverinte iar institutia privata nu vrea sa inmaneze adeverinta, ce e de facut?

Spre ex: Am fost internat la un spital privat in urma cu 3 ani, acum am solicitat o adeverinta de la spitalul privat pentru ca imi necesara in vederea rezolvarii a unei cauze, insa institutia privata (spitalul privat), nu mi-a comunicat nici un raspuns.
Oare Ord. 27/2002 privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor, nu i se impune si institutiei private de a comunica raspunsul in termenul legal de 30 de zile?

Si daca nu raspunde, cum se poate introduce o actiune in instanta de a obliga institutia privata sa comunice actul catre petitionar?
Legea 554/2004 - Contencios administrativ se aplica impotriva institutilor publice, dar impotriva institutilor private cum procedam?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma gandesc ca dreptul de a primi raspuns la o petitie, in cazul dvs. sta de fapt la baza dreptului de acces la informatiile personale privind starea de sanatate, ingradirea unui drept de acces la fisa pacientului etc.
Studiati legile sanatatii, in care se legifereaza drepturile pacientilor raportat la furnizorul de servicii de sanatate privat. E o speta specifica, dvs cunoasteti cel mai bine ce anume va trebuie de la privat, iar in acea lege trebuie sa se mentioneze calea legala de adresare catre instanta.
In cazul in care dvs va trebuie adeverinta intr-un proces la instanta, va puteti gandi la chemarea in garantie a privatului (daca speta o permite).
Intai aflati legislatia specifica in baza careia sa aveti dreptul de a solicita aceste informatii de la spitalul privat, daca mai are obligatia pastrarii acestor date, pe ce perioada de timp etc.

Alte discuții în legătură

Raspunsul institutiilor statului in urma reclamatiilor, sesizarilor, petitiilor! irc80 irc80 Buna seara!As vrea sa stiu si eu daca exista vreo lege care sa protejeje institutiile statului, in cazul in care acestea nu vor sa dea un raspuns sau dau un ... (vezi toată discuția)
Rezolvarea unei cereri la o institutie publica sorin33 sorin33 Am depus o cerere catre primarie,dar nu am primit rasuns nici dupa 30 de zile lucratoare cat este termenul legal de a primi un raspuns de la o institutie ... (vezi toată discuția)
Refuz primarie de a elibera o adeverinta Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua am solicitat primariei unei localitati sa-mi elibereze o adeverinta , un inscris din care sa rezulte ce impozit am avut de platit si ce penalitati ... (vezi toată discuția)