avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau sa vand copilului minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau sa vand copilului minor

Buna seara. Sunt intr-o situatie delicata. Vreau sa vand (de comun acord cu sotul meu) copilului nostru in varsta de 10 ani mai multe proprietati , ptr a il exclude de la mostenire pe primul copil al sotului - provenit dintr-o casatorie anterioara.
Motivele care ne-au determinat spre aceasta decizie sunt mai multe care daca sunt necesare spre a le mentiona , voi reveni cu explicatii.
Vreau sa va intreb si de varianta unui divort , in urma caruia sotul sa renunte la tot in favoarea mea.
Se poate ataca (de fiu ) vreuna din actiunile la care ne gandim sa le initiem ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nick58 , utilizator 16:08, 19 Martie 2011
bunurile provenite din casatorie pot fi instrainate de dobinditori oricarei persoane care achita pretul cerut. in acest caz este evidenta fraudarea unuia dintre mostenitori deoarece fiul in virsta de 10 ani nu ar avea posibilitatea achitarii pretul, iar fiul din casatoria anterioara ar avea posibilitatea legala de a veni la mostenire pentru cota parte din suma de bani incasata cu titlu de pret... daca suma de bani, incasata cu titlu de pret nu se gaseste in patrimoniul autorilor... frauda este demonstrata si un eventual act de vinzare - cumparare poate fi declarat ca fiind incheiat fraudulos....
Prima varianta, vanzarea, poate fi atacata de catre fiul provenit dintr-o casatorie anterioara.
A doua varianta, v-ati gandit ca, daca muriti dvs. inaintea sotului, acesta poate ramane pe drumuri? Sau daca ramaneti divortati, el ce face?
Intrucat nu e permisa exheredarea , in acest caz, celalalt descendent poate ataca actul , in vederea desfiintarii , intrucat ii lezeaza drepturile.
Ambele variante pot fi atacate.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Este rusinoasa situatia in care am ajuns , dar sunt destule "circumstante atenuante" care ne fac sa gandim astfel.
Am sa explic si daca aveti timpul necesar sa-mi raspundeti multumesc anticipat.
Relatia tata-fiu a fost una destul de incordata. Mentionez ca la divortul celor 2 parinti , sotul meu (e drept nu prin proces) i-a lasat o casa in centrul orasului.(foste case de rial- care atunci cand s-au putut cumpara sotul meu a renuntat sa o cumpere in favoare fostei sotii )Casa respectiva fiind dobandita inainte de casatoria cu prima sotie.
Copilul care se apropie de varsta majoratului , nu s-a intalnit cu tatal lui mai mult de 3-4 ore si asta de cateva ori pe an (maxim 5).Fara sa fiu rautacioasa :
-copilul nu il numeste tata. I se adreseaza direct pe nume
-copilul NU TREBUIE sa fie vazut cu tatal biologic impreuna (acestea sunt regulile impuse de mama copilului ), ptr ca "se da" drept fiu al altei persoane cu care mama lui traieste. O persoana sa zicem publica. De aceea ne -au fost refuzate de multe ori cererile noastre de a-l scoate pe copil in oras , sau de a ramane la noi peste weekend...De aceea nu am stiut nimic de acest copil vis a vis de gradinita, scoala serbari , aniversari ....ani pierduti ptr sotul meu care nu si-a vazut copilul decat: ptr shoping .Acum in prezent cand si copilul a crescut intalnirile sunt scurte si la obiect : adica de fiecare data copilul vrea sa i se cumpere ceva. Nu a fost data sa vrea, doar sa-l vada pe acest tata biologic, fara sa ceara ceva . Cerintele lui sunt exagerate dpdv financiar ( telefon de 500 euro ...electronice de mii de euro , bani de vacante peste hotare etc) .El este obisnuit sa ceara si sa primeasca . Inca un refuz nu a intalnit din partea noastra.
Sotul nu are curajul , desi va spun ca ar vrea . Eu nu m-am bagat , ptr ca nu am stiut unde se va ajunge.
Si ce ne doare cel mai tare , este ca la varsta cand copilul a facut 14 ani, si a trebuit sa-si faca buletin a venit mama lui impreuna cu copilul si i-au cerut sotului acceptul ca baiatul sa-si schimbe numele. Din interese pur materiale ....au renuntat doar la numele tatalui nu si la drepturile care se cuvin fiului.
Copilul a fost intrebat de sotul meu , daca ASTA VREA CU ADEVARAT si raspunsul a fost afirmativ ; nu are rost sa intru prea mult in detalii dar daca nu am fi fost de acord (cu toate situatiile /cerintele mamei copilului), sigur ar fi urmat represalii la alt nivel , ce vizau direct afacerea /serviciul nostru.
Deci , un copil care nu are nevoie de tata decat la cumparaturi , caruia nu i-a spus niciodata "tata" , pe care prietenii nostri nu-l cunosc decat din poze sau discutii, care a renuntat la numele tatalui ptr alte beneficii -dar nu s-au gandit la suferinta sotului meu - bunicii din partea sotului trec sigur pe strada, pe langa el, si nu stiu ca-i nepotul lor si as putea continua....cate refuzuri am intampinat cand acest copil era mic ,din partea mamei lui ....nu am stiut vreme de mai bine de un an nimic de ei ptr ca plecasera din tara fara acordul sotului , etc.Nici nu vreau sa-mi mai amintesc.
Deci , instanta poate tine cont de toate aceste aspecte , poate intelege de ce vreau ca munca mea si a sotului meu ... anii nostri de stres cu rate prin banci , riscul afacerii ,etc sa ramana copilului care ne-a bucurat zilele , adica copilului meu si al sotului.

" Intrucat nu e permisa exheredarea , in acest caz, celalalt descendent poate ataca actul , in vederea desfiintarii , intrucat ii lezeaza drepturile. "
Intreb si eu drepturi are numai copilul ?
Puteti sa ma sfatuiti ce se poate face ? Sa nu imi spuneti de "lectii de morala" acestui copil e inutil .
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Mostenire - partaj? bookgirl bookgirl Tatal meu este a doua oara casatorit. Din prima casatorie are un copil (acuma matur). Din a doua casatorie sint eu (tot matur). Parintii mei traiesc intr-un ... (vezi toată discuția)
Act de mostenitor corinacarstoiu corinacarstoiu Ce se intampla in cazul in care intr-un act de mostenitor figureaza 2 persoane (mama si fiu pentru succesiunea sotului, respectiv a tatalui), dar din cauza ... (vezi toată discuția)
Formularea sau formarea unui testament Atlanthean Atlanthean Un om vrea sa faca un Testament inatacabil, care nu poate fi contestat, prin care să lase totul fiului sau, si nimic celorlalte rude (fraţi, surori), care ... (vezi toată discuția)