avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Depasire plafon 35000 E neplatitor TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Depasire plafon 35000 E neplatitor TVA

Am o societate neplatitoare de TVA cu activitate de baza intretinere corporala si activitate accesorie declarata prin act constitutiv inchirierea si subinchirierea de imobile. Veniturile din intretinere corporala sunt de 25000 eur iar din chirii 15000 Eur. La calculul cifrei de afaceri pentru plafonul de 35000 Eur intra si activitatea de inchiriere si subinchiriere, care nu este platitoare de TVA ? Daca da, am depasit plafonul de cateva luni, si cum sa procedez in acest caz !
Cel mai recent răspuns: maryangel49 , utilizator 22:01, 15 Noiembrie 2009
Cifra de afaceri = clasa 70 din planul de conturi, deci si veniturile din inchirieri.
Se calculeaza la curs euro din data aderarii.
Trebuie sa depuneti declaratia 010 si balanta aferenta lunii in care ati depasit plafonul, la AFP de care apartineti. In functie de...multi factori, veti primi sau nu amenda, dar in cazul unui control, cu siguranta veti plati TVA si dobanzi de intarziere pentru perioada de la data cand trebuia sa depuneti declaratia si pana la data cand veti obtine certificatul de inregistrare in scopuri TVA.
Multumesc pentru raspuns, dar activitatea de inchiriere este "accesorie" activitatii principale. In acest caz mai intra la calculul cifrei de afaceri ?
art. 152, alin 2 Cod Fiscal :
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:

a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;

b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

deci intra si veniturile din chirii si in acest caz, trebuia sa va inregistrati in scopuri TVA in primele 10 zile ale lunii urmatoare celei in care s-a atins sau depasit plafonul de 35.000 euro

art. 152, alin. 6 :
Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă, conform art. 153.

acum trebuie sa mergeti urgent la finante si sa cereti inregistrarea in scopuri TVA, iar apoi va trebui sa colectati TVA aferent operatiunilor efectuate din momentul atingerii plafonului si pana la zi, dar, din pacate, fara drept de deducere pt achizitiile din aceeasi perioada, deoarece dreptul de deducere il capatati in momentul primirii unui cod valabil TVA.

problema e ca se calculeaza majorari de intarziere de 0,1% pe zi, pentru taxa necolectata la timp.

mult succes!
Pe forumul expertizacontabila am gasit cele de mai jos:
Ce nu intra in calculul cifrei de afaceri pentru atingerea plafonului de 35.000 euro?

4. Pentru calculul cifrei de afaceri in vederea atingerii plafonului de 35.000 euro nu vom lua in considerare
operatiunile scutite cu drept de deducere care sunt accesorii activitatii principale;
operatiunile scutite fara drept de deducere care sunt accesorii activitatii principale;
livrarile de active corporale sau necorporale;
livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ne comunica un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA.

Activitatea de inchiriere este accesorie activitatii principale, deci conform celor scrise pe expertiza contabila nu intra in calcului celor 35000 eur!
Ce parere aveti ?
O operaţiune este accesorie activităţii principale dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a. realizarea acestei operaţiuni necesită resurse tehnice limitate privind echipamentele şi utilizarea de personal;

b. operaţiunea nu este direct legată de activitatea principală a persoanei impozabile; şi

c. suma achiziţiilor efectuate în scopul operaţiunii şi suma taxei deductibile aferente operaţiunii, sunt nesemnificative.

de accea nu cred ca valoarea imobilelor este nesemnificativa.

Alte discuții în legătură

Cifra de afaceri cont 7583 adriana_ramona adriana_ramona Cand se face la inceput de an notificarea la Finante cu privire la cifra de afaceri a anului precedent ce conturi intra in calcul? strict cele din grupa 70? ... (vezi toată discuția)
Veniturile din investitii pe termen scurt intra in calculul cifrei de afaceri utilizate la decizia de a fi platitor/neplatitor de tva (ca < 35000 eur) wbsol wbsol As dori sa stiu daca veniturile financiare din investitii pe termen scurt (actiuni) intra in calculul cifrei de afaceri pentru respectarea plafonul de 35000 ... (vezi toată discuția)
Tva 2011 stabilire cifra afaceri 2010(plafon 100000 e) ana_abo ana_abo Va rog, pentru TVA in 2011, mai exact la stabilirea cifrei de afaceri din 2010 aici intra si banii pe care i-a incasat societatea de la APIA pentru subventii ... (vezi toată discuția)