avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 329/2009 - zile libere neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 329/2009 - zile libere neplatite

Azi intra in vigoare Legea 329/2009. Referitor la zilele libere neplatite (art. 10) eu interpretez asa:
- se aplica doar pentru lunile noiembrie si decembrie;
- pentru nov. procentul de diminuare a cheltuielilor nu va fi de 15,5 % ci va fi proportional cu zilele ramase din luna nov., respectiv 9,61 %;
- chiar daca diminuarea de 15,5 % inseamna 3,20 de zile se va rotunji in favoarea salariatului si se vor acorda 4 zile libere;
- masurile stabilite pentru diminuare se vor aplica in baza unui act administrativ emis de conducatorul institutiei, dupa solicitarea avizului reprezentantilor salariatilor (comisia paritara in cazul functionarilor publici).

Credeti ca este o interpretare corecta?
Cel mai recent răspuns: adinanic , utilizator 15:07, 18 Noiembrie 2009
camelusa a scris:

"chiar daca diminuarea de 15,5 % inseamna 3,20 de zile se va rotunji in favoarea salariatului si se vor acorda 4 zile libere;"

asta a fost o gluma?!!
Nu, nu a fost o gluma. Imi pare rau daca nu m-am facut inteleasa. Diminuarea de 15,5% nu inseamna exact 4 zile, ci 3,20 (am un caz concret). Se va face diminuarea de 15,5 % la drepturile salariale, dar salariatul va avea 4 zile libere, nu 3. Asta inseamna ca raman cateva ore in care salariatul va fi liber, dar platit.
Imi cer scuze.am inteles.
Si atunci cum se face ca noi am fost anuntati azi ca s-a hotarat in consiliu ca vom primi fiecare zi de vineri libera pana la sfarsitul lunii (adica 3 zile)? Asta inseamna ca ne vor fi reduse salariile cu 15,5% desi cele 3 zile valoreaza 14,28%? Adica vom munci degeaba cateva ore?
Media lunara trebuie sa fie 15,5%. Daca pentru nov. iese 14,28%, poate sa fie procentul peste 15,5 in luna decembrie. Totalul pentru ambele luni trebuie sa fie 31%. E aiurea varianta pe care au ales-o. Puteau sa dea doar numarul de zile fara procent, sau procent maxim nu mediu.
Pe de alta parte, se pot combina varianta de zile libere cu cea de ore libere (reducerea programului). In acest caz se pot aplica ambele criterii...Deci la procent de 31 pentru ambele luni, ies 6,40 zile. Deci 6 zile si trei ore...cred.

Alte discuții în legătură

Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
Mãsuri luate de ministerul educaþiei în vederea aplicãrii legii 329/2009 iuvri iuvri Buna ziua. Va rog sa comentati legalitatea si eventual modalitatea de contestare in instanta a urmatoarelor masuti luate de Ministerul ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata-hotarare de guvern DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua.Daca sot si sotie sunt bugetari,sunt nevoiti amandoi sa plece in cele 10 zile de concediu fara plata?Multumesc. (vezi toată discuția)