avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria Sunt obligat să-mi montez un al doilea detector?

Buna ziua,
Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si Senzor si electrovalva pe casa scarii.
Cei de la bloc vor sa monteze pe instalatia lor senzori si electrovalva. Instalatia lor imi tranziteaza bucataria, dar nici un consumator nu este legat la ea. Este obligatoriu sa imi mai montez un senzor?
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:25, 30 Decembrie 2020
In mod normal, tevile de gaze nu trebuie sa treaca dintr-un apartament in altul. Legislatia actuala nu permite.
Daca aveti deja motate detectoare de gaze nu aveti motiv sa mai montati altele. Detectoarele sesizeaza gazul in incinta, nu gazul care iese dintr-o anume teava.
Ilogic este sa existe tevi colectoare de gaze, separate, in acelasi bloc. Se poate pune in discutie modul cum s-a obtinut avizul firmei de distributie gaze.
Buna ziua,
Este instalatia veche a blocului. Eu nu mai sunt bransat la ea. Am separare de gaze deoarece am centrala termica.
Instalatia mea respecta toata legislatia dar cei de la bloc vor sa se alinieze si ei si sa monteze deectoare de gaz si electrovalva pe instalatia lor (presupun ca o electrovalva pe coloana si detectoare in toate apartementele). Ei ma forteaza sa imi pun si eu detector pentru teava lor. Pe teava lor eu nu am nici un consumator, am doar un dop sigilat de cei de la gaz.
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este suficient un singur detector intr-o incinta. Detectorul actioneaza la aparitia gazului in incinta nu dintr-o anume teava.
Nu puteti fi fortat sa montati un alt detector. Cereti-le in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa scoata teava din apartamentul dvs. deoarece nu utilizati gaz din respectiva teava si nu sunteti de acord sa mai treaca teava respectiva prin apartamentul dvs.
S-ar putea sa fie totusi necesar sa montati inca un detector dar nu pe cheltuiala dvs.
De ce? Simplu.
Dvs aveti detector de gaze dar acesta actioneaza doar electrovalva de la coloana dvs.
Dar sa ne imaginam ca la un moment dat apare o avarie pe coloana veche pe portiunea care traverseaza apartamentul dvs. Detectorul pe care il aveti va inchide valva de pe coloana dvs. in timp ce coloana veche va furniza gaz in continuare. Deci dvs. veti "pati buba" de la coloana veche chiar daca detectorul dvs. si-a facut treaba.
Prin urmare asa cum spunea si domnul Popa Ghe., acolo ceva nu este in ordine.
Dvs. ar trebui sa montati si un detector de gaze ptr. coloana veche sau sa eliminati din apartamentul dvs. una din aceste coloane.
Corect ar fi sa o eliminati pe cea veche.

P.S. Si domnul Popa Ghe. are dreptate cand spune ca este suficient un singur detector dar cu conditia ca acesta sa poate activa simultan cele doua electrovalve ( de la coloana veche si de la coloana noua) insa nu stiu sigur ca se permite schema aceasta si daca sunt senzori de gaze capabili sa activeze doua electrovalve in paralel.
Sau mai montati inca un sensor de gaze strict ptr. electrovalva de la coloana veche.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2019
gigiz, utilizator
excelenta observatie! tehnic vorbind, nu-i nici o problema sa actionezi doua echipamente dintr-un singur detector (semnal).
problema e ca nimeni nu va sti de unde s-a alarmat, prin urmare, chiar daca va montati inca 20 senzori, nu veti rezolva nimic.
solutia, care s-a spus aici, este eliminarea vechii instalatii a blocului din apartamentul dvs.. solutia e tehnica si nu legala, fiindca tine de mama natura. incercati sa negociati o intelegere cu acest epilog.

gigiz a scris:

S-ar putea sa fie totusi necesar sa montati inca un detector dar nu pe cheltuiala dvs.
De ce? Simplu....

Alte discuții în legătură

Kit sesizare scurgere gaze im82 im82 Ref. instalație sesizare scurgere gaze pentru instalație vechie Situația pe scara blocului este următoarea: pe instalația vechie care prevede tevi ce ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea senzorului si electrovanei MinaLumi MinaLumi Esti obligat de lege (si in acest caz care lege?) sa montezi senzor si electrovana la teava veche de gaze, daca esti racordat la o teava noua de gaze? Precizez ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate acoperire costuri detector gaze pentru apartament debransat Bibanash Bibanash Buna ziua, In blocul in care locuiesc, anvelopat si cu termopane din 2018, ~10% din apartamente sunt debransate de la coloana de gaze. Proprietarii acestor ... (vezi toată discuția)