avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nedepunerea concluziilor scrise
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nedepunerea concluziilor scrise

In cazul in care instanta de drept penal pune in vedere partilor faptul ca au la dispozitie o saptamana pentru a depune concluzii scrise, iar una dintre parti nu face acest lucru, ce se intampla? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:29, 3 Decembrie 2009
Buna ziua !
O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise.
In articolul 342 C. proc. pen., intitulat de altfel „concluzii scrise” se specifica :
(1) Instanţa, când socoteşte necesar, poate cere părţilor, după închiderea dezbaterilor, să depună concluzii scrise.
(2) Procurorul şi părţile pot depune concluzii scrise, chiar dacă nu au fost cerute de instanţă.
În doctrina de specialitate se precizează că rolul concluziilor scrise nu poate fi nicidecum acela de a suplini concluziile orale, deoarece acest lucru ar contraveni principiului oralităţii şi contradictorialităţii dezbaterilor. Concluziile scrise nu reprezintă altceva decât un mijloc de a sintetiza dezbaterile, cu referire punctuală la probele administrate, motivele de fapt şi de drept pe care se bazează apărările sau pretenţiile părţilor. Se uzează de această posibilitate în special atunci când întinderea sau complexitatea concluziilor părţilor fac mai anevoioasă expunerea lor orală, uneori fiind chiar imposibilă epuizarea argumentelor părţilor pe altă cale decât cea scrisă.
Un aspect foarte interesant în materie de concluzii scrise este dat de lipsa sancţiunii în cazul nerespectării obligaţiei impuse de instanţă de a depune concluzii. Cu toate acestea nu este deloc de neglijat aspectul depunerii de concluzii scrise, deoarece prin nedepunerea acestora părţile vor fi în situaţia de a nu da posibilitatea instanţei de a cunoaşte temeinic argumentele aduse în susţinerea pretenţiilor lor, ori poziţia pe care o adoptă faţă de variatele incidente ce survin în timpul şedinţelor de judecată.
O particularitate în materie de concluzii scrise se regăseşte în cadrul procesului penal. Astfel, dacă după închiderea dezbaterilor, părţile depun la dosar concluzii scrise prin care solicită schimbarea încadrării juridice, sancţiunea nulităţii nu poate interveni pentru că nu există obligativitatea instanţei de a le pune în discuţia contradictorie a părţilor, deoarece concluziile scrise nu pot fi asimilate actelor noi depuse după dezbateri şi deci, nu există obligativitatea comunicării lor.
Depunerea prescurtărilor scrise/notelor de şedinţă este utilă în special în situaţiile în care e vorba de cifre sau date exacte.
Părţile pot surprinde de multe ori aspecte care comportă o analiză mai profundă, aspecte pe care le pot ulterior dezvolta şi susţine prin probe.

Cu stima !
Va multumesc pentru explicatii. As mai avea totusi o nelamurire...nedepunerea acestorconcluzii scrise ar putea cumva sa impiedice instanta sa dea o solutie?
In cel mai rau caz instanta poata sa redeschida dezbaterile asupra fondului pentru anumite lamuriri.
Dar este in avantajul dvs sa depuneti concluzii scrise prin care dezvoltati ce ati solicitat pe fondul cauzei.

Av. Adrian Posdarie
Va multumesc pentru raspuns.
In procesele penale extraordinar de rar se poate intampla sa fie repusa cauza pe rol pentru ca instanta ar avea nevoie de concluziile scrise ale apararii.
Personal nu cunosc niciun caz de acest fel, dar ipotetic se poate intampla.Dupa parerea mea cauza penala s-ar repune pe rol doar pentru ascultarea concluziilor orale si nu pentru cele scrise.
Prin urmare, nu se intampla nimic daca nu depuneti concluzii scrise.Aceasta insa poate insemna ca nu mai aveti nimic de spus...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Acte recurs gogu2 gogu2 buna ziua, am nevoie urgent de un raspuns va rog. intr-un litigiu de munca concediere abuziva, cererea a fost respinsa la fond, astept motivarea care nu a fost ... (vezi toată discuția)
Conditii de admisibilitate cedo clientX clientX Art 35^1 din conventie prevede epuizarea tuturor cailor de atac interne. Intrebare: daca aceste cai au fost epuizate conf procedurilor, dar in ultima cale de ... (vezi toată discuția)
Practica judiciara ludeea ludeea Buna ziua, Daca vreau sa depun practica judiciara la un dosar in instanta trebuie sa depun doar la instanta sau un exemplar pentru instanta si unul pentru ... (vezi toată discuția)