avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur

Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau sa o vândă. Acesta a băgat o la amanet în aceeași zi si dupa 6 luni imi da contractul încheiat la amanet,fără brățară sau contravaloarea ei.
Cand i am cerut o inapoi nu mi a adus o
Nu se încadrează această faptă la abuz de incredere,daca eu i am încredințat o spre folosita iar acesta a vândut o de parca e proprietatea lui ? Stiu ca a trecut mult timp de atunci dar infracțiunea "abuz de incredere" din ce stiu se ia in considerare din momentul în care iti ceri bunul inapoi si constati prin refuz ca acesta a pus stăpânire pe ce e al tau.
Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: DanCristian199 , utilizator 22:11, 1 Aprilie 2020
Dacă nu au trecut 3 ani, deschideți acțiune civilă - probe înscrisuri, martori etc. În ceea ce privește plângerea penală, aceasta trebuie făcută de urgență (descieți faptele, indicați martori, depuneți înscrisuri și alte probe), urmând ca fapta să fie încadrată drept infracțiune de organul de cercetare penală.
Vreau să depun plângere penală pentru abuz de incredere chiar daca au trecut 90 de zile. Eu nu i am cerut brățară pana acum,deci de acum încolo se considera infracțiune(am 3 luni) în caz că refuza sa mi dea bratara.

Multumesc frumos de rasouns! Nu doresc sa ajung la proces civil,ma complic..
Nu am martori care sa se puna de Buna voie sau care sa fi vazut cand i am dat bunul.meu si am doar actul de la amanet pe care mi l a dat dupa atata timp,cand i am cerut brățară,nici macar banii pe ea,refuzând.
NU se face asa ceva! Este imoral în primul rând
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
DanCristian199, utilizator

jurist2020 a scris:

Dacă nu au trecut 3 ani, deschideți acțiune civilă - probe înscrisuri, martori etc. În ceea ce privește plângerea penală, aceasta trebuie făcută de urgență (descieți faptele, indicați martori, depuneți înscrisuri și alte probe), urmând ca fapta să fie încadrată drept infracțiune de organul de cercetare penală.


Nu am alte inscrisuri,nu i am dat brățară cu un act la baza. Nu sunt martori în afara de cei de la amanet unde am aflat ca a lăsat bratara(cunosc proprietarul amanetului si stie deja de toate astea)
Dar acestia nu se considera martori!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
DanCristian199, utilizator
În situația asta, nu vă rămâne decât să formulați plângere penală împotriva persoanei respective.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn ,

Plangerea penala prealabila trebuie depusa la sectia de politie sau la Parchetul de pe langa Judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita infractiunea.

Actul de sesizare trebuie adresat acestor institutii in termen de trei luni de la data la care ati cunoscut savarsirea faptei.

Din datele mentionate de dumneavoastra, este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de abuz de incredere .

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii

Art. 238

Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


O zi frumoasa,

av.Stoica Ioana.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere DanCristian199 DanCristian199 I am dat o brățară de aur unui amic iar acesta a băgat o la amanet fără să o recupereze,între timp s a vândut iar acesta nu mi a dat banii pe ... (vezi toată discuția)
Despre abuzul de incredere GabrielFlorian11 GabrielFlorian11 Cand se ia în vedere infracțiunea de abuz de incredere? Cand ii cer persoanei în cauză sa mi inapoieze bunul personal si refuza sau în termen de 90 de ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de furt alinamaria2013 alinamaria2013 am stran bani pt fondul clasei la parinti care leau mai ramas banii iam dat inapoi dar sunt uni care sustin acuma ca nu leam dat bani inapoi eu nam nici o ... (vezi toată discuția)