avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Lucrari agricole ( ordonanta nr 3 )
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Lucrari agricole ( ordonanta nr 3 )

Buna ziua,
As avea o serie de intrebari legate de exceptia interzicerii deplasarilor prevazuta in ordonanta nr 3 , art 1 punctul h) si anume:
"deplasarea pentru realizarea de activități agricole;"
Din formularea asta generica inteleg ca daca am un teren pe care desfasor activitati agricole ( livada sau/si gradina ) , as avea voie sa ma deplasez acolo in vederea efectuarii lucrarilor aferente.
Acum nelamurirea mea: ministrul de interne a dat zilele trecute o declaratie prin care a specificat ca se pot deplasa in scopuri agricole DOAR cei care au ca unica ( sau principala ) sursa de venit rezultatul respectivelor lucrari .
Acum o sa insir seria de intrebari care ma nedumeresc:

1) Unde anume scrie ca trebuie sa am ca unica ( sau principala ) sursa de venit munca agricola ?

2) Daca suntem amendat ( dpmv abuziv ) cum anume pot contesta amenda?

2) Eu am un teren pe care am o gradina si o mica livada ( 15 pomi - meri, ciresi etc ) . Daca nu efectuez lucrarile necesare ( irigat , stropit , sapat etc ) e destul de evident ca nu o sa mai am niciun rod . Chit ca nu e o sursa de venit in sine ( produc exclusiv pentru mine ) cum ar putea cineva sa imi interzica dreptul de la a-mi exploata propriul teren ? Imi acopera cineva pierderile ? ( adica faptul ca o sa trebuiasca sa cumpar chestiile pe care de altfel le-as scoate din pamant )

3) mai circula pe net un Q/A in care se prezinta cazul meu dar DENATURAT . Contextul ar fi : "Sunt din Bucuresti si am un teren la cateva sute de kilometri pe care vrea sa efectuez lucrari agricole (stropit etc) Am voie?" Respuns: "Nu . Ordonanta e menita sa reduca riscul .... ". In fine raspunsul contine formularea de carton prin care se prezinta again & again rolul ordonantei. Acum sa va explic de ce am zis DENATURAT : in mai toate cazurile cine are un teren pe care cultiva lucruri o sa aiba pe raza judetului din care face parte ( maxim cativa zeci de kilometri ) altfel nu are sens sa faci agricultura la nivel mic pentru ca te-ar omori logistica ( transportul devine dificil daca trebuie sa faci sute de kilometri ) . In alte cuvinte asta inseamna ca cine se deplaseaza face 30 - 60 minute maxim in general ( in cazul meu sunt 20 -25 ) pentru a ajunge la proprietate. Cine are un teren ( mic pentru ca il lucreaza singur ) si il are la sute de kilometri , mai mult ca sigur nu face agricultura . Ce vreau eu sa emfazez aici e ca textul e deliberat exagerat pentru a justifica interzicerea deplasarii . Acum intrebarea : daca terenul e la 20-30 km de domiciliu ( deci distanta scurta ), prezint actele de proprietate si declar ca realizez lucrari agricole tot nu am voie sa ma deplasez ?
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
gabriel1581, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:48, 16 Aprilie 2020
Trebuie sa intelegeti ca ne aflam intr-o perioada in care drepturile noastre sunt "usor" restrictionate. Toate comunicarile oficiale (in afara textelor legale aparute in MO), fie ele si sub forma de raspunsuri la intrebari sunt considerate cumva ca normele de aplicare a legilor.

Redau textual raspunsul la dilema dvs. :
"Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice."

Asta e interpretarea pe care o va aplica agentul constatator, dvs. puteti proceda cum credeti de cuviinta. Puteti si contesta in instanta un astfel de PV de contraventie.

Cred ca va dati seama ca interpretind in sensul expus de dvs. fiecare proprietar de teren in afara orasului va deveni peste noapte agricultor.
Am inteles si pare rezonabil ceea ce spuneti . Va multumesc pentru raspuns
Bună ziua

Și eu am aceeași problema și nu înțeleg cei care deja am semănat câte ceva, peste o luna, doua când se va ridica restricția ce mai culegem? Banii cine ni da înapoi pe ce am investit? Referitor la toți ceilalți care se trezesc mici producători pentru consum propriu sa dovedească ca sunt proprietari cu acte. Cineva ar trebui sa se sesizeze. Deci și eu am aceeași întrebare, dacă am acte de proprietate și cu declaratie nu se poate merge? Și cum se vede sunt în asentimentul multora. Ce facem cu legumele plantate deja, ce facem în care se pierde tot ceea ce am semănat ne da domnul ministru bani sa trăim?
Eu am dat raspuns anterior asa cum vad ca a precizat si ministrul.de interne Marcel Vela și este rațional sa fie asa.

[ link extern ]

Este însă adevarat ca doar pe cale.de interpretare a legii se poate ajunge la această soluție juridică și nu prin aplicarea legii în mod strict si limitativ., asa cum a avut tendiitnta sa procedeze organul de.politie.

Cei care au fost amendați trebuie sa conteste amenda.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Deci se poate merge? As dori un da sau nu.
Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Art.6 declarație utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Aș vrea să știu dacă am voie, în baza art 6 să mă deplasez pentru câteva ore pentru a demara mici lucrari agricole la o proprietate aflată ... (vezi toată discuția)
Deplasare marianalin marianalin În conformitate cu legile date în ceea ce privește deplasarea: - pot să merg în altă localitate aflată la aproximativ 20 km pentru a îngriji și a ... (vezi toată discuția)
Constructie casa in regie proprie CosminaFP CosminaFP Dacă o persoană îşi construieşte o casă, în regie proprie, şi doreşte să continue munca în această perioadă, ar putea să facă asta fără să ... (vezi toată discuția)