avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate cu cota in diviza-cum poti iesi fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate cu cota in diviza-cum poti iesi fara acordul partilor

Am mostenit un teren si o casa ,impreuna cu alte rude (in numar de 6).
Care este procedura sa separ cota in diviza de ceilalti ,cat ar costa?
Ma refer la separare fara acordul partilor.
Bună ziua.

Dacă nu există acord asupra ieșirii din indiviziune, se poate formula o acțiune de partaj judiciar, la instanța de la locul imobilului.
Acțiunea poate avea o durată îndelungată și implică multe costuri (taxă de timbru, contravaloare expertiză evaluatorie/topo/construcții, onorariu avocațial, etc.).

Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius.
Ar trebui să discutați cu ei și să faceți partajul la notar pentru că într-adevăr costurile partajului judiciar sunt ridicate, însă la finalul procesului vor fi și ceilalți obligați la cheltuieli de judecată, deci vă recuperați banii.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Fara intelegere doar la instanta se poate rezolva.
Incercati o notificare prin avocat prin care sa ii anuntati ca ii dati in judecata daca nu rezolvati amiabil.
Ati putea rezolva asa.
Daca nu exista acordul tuturor coproprietarilor, partajul imobilului (teren plus casa) nu se poate realiza decat in instanta.

Procedura presupune formularea unei cereri de chemare in judecata adresata instantei in circumscriptia careia se afla imobilul a carei partajare se solicita.

Costurile unui proces de partaj constau in plata unei taxe de timbru, onoraiul expertului, care nu este foarte mare si onorariul de avocat.

Taxele de timbru sunt in cuantum de 3% din valoarea bunurilor partajate si se calculeaza la valoarea impozabila a imobilului.

Taxa de timbru va fi achitata la inceputul procesului de dvs., urmand ca la finalizarea acestuia sa fie recuperata cu titlu de cheltuieli de judecata, alaturi de celelelalte cheltuieli facute cu judecarea procesului.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna ziua,

Cata vreme nu a survenit un acord, intre copartasi, in sensul impartelii, va veti adresa instantei de judecata.

Taxa judiciara de timbru poate fi platita in mod esalonat, daca instanta de judecata dispune o astfel de masura.(ori, daca intruniti cerintele imperative ale legii, puteti solicita scutirea ori reducerea taxei de timbru ).

Puteti solicita obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de diferendul dedus judecatii,anume taxa judiciara de timbru, onorariul de avocat, precum si onorariul aferent expertului.

Partajul profita tuturor partilor litigante, deci cheltuielile generate de proces trebuie suportate, in mod egal, de catre coproprietari.

Daca a fost realizata dezbaterea succesorala, cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, fara acordul celorlalti coproprietari, insa trebuie sa detineti cadastru si intabulare.

O zi frumoasa,
av.Stoica Ioana.

Alte discuții în legătură

Scutire de la plata timbrului judiciar sorin87bv sorin87bv Buna ziua! Mama mea a initiat o actiune in justitie pentru iesirea din indiviziune. Avocatul a evaluat casa care este obiectul actiunii la o valoare d ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)
Ajutorul public judiciar - notiunea de "venit" Irina S. Irina S. Prin Conventie notariala , dupa desfacerea casatoriei s-a hotarat, pe langa altele [b]si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, ... (vezi toată discuția)