avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social SA

O societate comerciala pe actiuni , vrea sa-si majoreze capitalul social prin atragere de capital de la o anumita persoana fizica ; cum se realizeaza concret aceasta? NU vorbim de o emisiune noua de actiuni si nici de o cesiune de actiuni. Exista o alta posibilitate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lumib78 , utilizator 16:10, 17 Iulie 2009
daca respectiva persoana are o societate comerciala, societatile pot fuziona.

sincer, nu cred ca asta era raspunsul pe care il asteptati.
nu se poate decat prin emitere de actiuni sau majorarea valorii acestora, caz in care aportul va fi adus de fiecare actionar in parte, proportional cu nr. de actiuni.
Ce vrei tu sa faci este imposibil, cu atat mai mult cu cat nu vad cine e fraerul care sa dea bani moca
:">
ORDIN nr. 1.376 din 17 septembrie 2004 - modificari patrimoniale - majorari CS, micsorari, diviziuni, excluderi, fuziuni

MAJORAREA CAPITALULUI SOCIAL al unei societăţi comerciale poate avea loc:

1.Prin emisiunea de noi acţiuni sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în natură şi/sau numerar, când are loc o creştere efectivă a capitalului social al societăţii, impunând efectuarea următoarelor înregistrări contabile:
•Subscrierea capitalului social:

456“Decontări cu asociaţii privind capitalul”=1011“Capital subscris nevărsat”

•Aportarea capitalurilor subscrise:

%
Clasa a 2 – a “Conturi de imobilizări”
Clasa a 3 – a “Conturi de stocuri şi producţia în curs de execuţie”
Clasa a 4 – a „Conturi de terţi”
Clasa a 5 – a “ Conturi de trezorerie”=456“Decontări cu asociaţii privind capitalul”

•Trecerea capitalului subscris la cel vărsat, ca urmare a aportării acestuia:

1011“Capital subscris nevărsat”=1012“Capital subscris vărsat”
În cazul când se calculează şi prime în legătură cu capitalul intervine în filiera de înregistrări şi contul sintetic de gradul I 104 “Prime de capital” , cu conturile sintetice operaţionale de gradul II, prevăzute de lista de conturi: 1041 “Prime de emisiune”, 1042 “Prime de fuziune”, 1043 “Prime de aport” şi 1044 “Prime de conversie a obligaţiunilor în acţiuni”.
2. Prin încorporarea rezervelor, cu excepţia celor legale, în capitalul social, considerate operaţiuni interne sau autofinanţare, când are loc doar o creştere scriptică a capitalului social, capitalurile proprii rămân neschimbate.
De exemplu, folosirea rezervelor statutare sau contractuale şi a altor rezerve pentru majorarea capitalului social, în baza hotărârii AGA , se înregistrează:

3. Prin încorporarea beneficiilor nete realizate de societate, în capitalul social şi repartizate de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor :

4. Prin încorporarea primelor de emisiune, fuziune şi aport în capitalul social, când, de asemenea, nu are loc o modificare a capitalurilor proprii ale societăţii comerciale în cauză.
5. Prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii, cu acţiuni ale acesteia, când, în contabilitate, se efectuează înregistrările:

•Subscrierea

•Compensarea creanţelor:

De asemenea, conversia datoriilor în acţiuni sau părţi sociale, fără a apela la trezorerie,
6. Până la apariţia HGR nr.403/2000, rezerva din reevaluarea activelor imobilizate corporale putea fi folosită pentru majorarea capitalului social, în baza hotărârii AGA extraordinară, efectuându-se înregistrarea:

105 Rezerve din reevaluare” = 1012 “Capital subscris vărsat”

Această soluţie de majorare a capitalului social nu este agreată de OMFP nr. 94/2001 , 306/2002 şi nici de Standardele Internaţionale de Contabilitate .



nu se poate decat prin emitere de actiuni sau majorarea valorii acestora, caz in care aportul va fi adus de fiecare actionar in parte, proportional cu nr. de actiuni.
Ce vrei tu sa faci este imposibil, cu atat mai mult cu cat nu vad cine e fraerul care sa dea bani moca
:">

El vrea sa vina cu capital asfel incat sa devina actionar majoritar in societate.Restul de actionari accepta propunerea facuta chiar in conditiile in care puterea de decizie in firma nu le va mai apartine, deoarece recapitalizarea firmei e mai importanta in acest moment. Intrebarea ramane: cum poate introduce capital in firma din exteriorul acesteia daca variantele de majorare a capitalului social sunt doar cele cunoscute din L31/1990? Ar putea fi urmatoarea solutie: cumpara de la actionari 51% din actiuni, devine actionar majoritar si apoi majoreaza capitalul social! Credeti ca ar fi cea mai simpla si corecta varianta?
in acest caz problema e clara - Infuzie de capital prin emisiune de actiuniB-)
De asemeni e posibila si solutia propusa de tine cu singurul impediment ca banii vor pleca la actionari in loc sa ajunga in societate:(
Problema e ca trebuie sa stim exact ce vrei:">:-/
Ultima modificare: Duminică, 16 Iulie 2006
Romică Stoica, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Monografie contabila aport la capital social goanaa92 goanaa92 Mi sa dat o monografie contabila sa fac...si e destul de grea...de exemplu exercitiul 1 incepe: Pe data de 01.03 N se constituie societatea comerciala ... (vezi toată discuția)
Fisa de cont Gabi Cm Gabi Cm Buna! O intrebare din contabilitate financiara. Daca am contul 456 pentru care trebuie sa fac Fisa de Cont, cum il iau pe 456, cu functie contabila de ... (vezi toată discuția)
Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)