avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... RETRAGERE NUME DUPA DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

RETRAGERE NUME DUPA DIVORT

fosta sotie ,pe langa unele probleme de lacomie cumulate cu stari de depresie si ceva plangeri penale soldate cu iup,imi tarfaleste numele si as vrea o solutie "daca exista" sa pot cere in instanta sa -si schimbe numele pe care l-a luat cu acordul meu dupa divort!

multumiri anticipate!

am editat mesajul inlocuind majusculele cu litere mici, va rugam sa cititi regulamntul forumului si sa nu mai folositi majusculele nejustificat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
George, Avocat
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 12:24, 4 Ianuarie 2010
L-a luat cu acordul dvs dupa divort?In instanta la divort sau ulterior pe cale administrativa?
Odata ce v/ati dat acordul......asa va ramane.
da,cu acordul meu!
nu am nici o portita?nici un articol de lege ,macar sa pot incerca?
multumesc!
Buna ziua,
D-nului Tomescu,

deodata ce i-ati dat acordul, si nu va deranjat la acel moment
in mare NU puteti face nimic sa-i interziceti fostei sotii sa va ,,poarte ,, numele B-)

Numai bine,
Codul familiei prevede la art. 40 ca la desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.

Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.

Eu nu intelesai daca in sentinta de divort , definitiva si irevocabila , este mentionat ca sotia isi va pastra numele dobandit in timpul casatoriei , sau sotul si-a dat acordul ulterior , schimbarea numelui facandu-se prin procedura administrativa .

Puteti incerca o actiune privind raspunderea civila delictuala, in baza art.998-999 C.civ., unde dovedind prejudiciul produs, pe cale de consecinta sa solicitati instantei sa dispuna obligarea fostei sotii la schimbarea numelui (cu cel purtat anterior casatoriei) si eventual poate cereti si o masura de "constrangere" a acesteia prin obligarea sa la plata unor daune cominatorii pentru fiecare zi intarziere in neexecutarea obligatiei de "a face", de la data ramanerii definitive a hotararii.
nu. de buna voie ati fost de acord sa poarte numele.

Alte discuții în legătură

Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)
Divort adi78 adi78 Buna ziua, am si eu o intrebare la voi toti. Care este procedeul unui divort cand unul dintre soti nu este deacord cu divortul desi locuiesc despartiti de mai ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui sotului dupa divort mariana serban mariana serban Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc (vezi toată discuția)