avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen restituire carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen restituire carte de munca

buna ziua,

va rog sa imi spuneti care este termenul legal pentru restituirea cartii de munca. mentionez ca mi-a incetat contractul de munca in data de 15 oct 2009, iar pana la aceasta data nu am primit cartea de munca.
ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 06:47, 20 Ianuarie 2010
La incetarea activitatii carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi. Prin urmare, in momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

Depuneti o sesizare la ITM prin cale le explicati faptul ca angajatorul va refuza eliberarea carnetului de munca.
Daca angajatorul tine carnetele de munca la ITM nu mai are nici o raspundere in privinta predarii acestora. Completarea, certificarea inscrisurilor si predarea se face de catre ITM. In consecinta adresati-va ITM - serviciul evidenta muncii in atentia inspectorului la care firma este arondata.
Sunt doua raspunsuri care se bat oarecum cap in cap. Atata timp cat nu am fost personal la ITM pentru depunerea carnetului de munca, este datoria mea sa il ridic de la ITM?
Potrivit Decretului nr.92/1976 , angajatorul este cel care inmaneza carnetul de munca fostului salariat la incetarea activitatii. Insa daca acesta refuta sa-l elibereze, fostul salariat se poate adresa ITM-ului sau instantei de judecata.
Eu le-am facut o cerere intr-o recomandata cu confirmare de primire catre firma ,sa-mi dea actele care atesta vechimea in munca, functia etc. Am primit cartea de munca, adeverinta ca am lucrat la ei si mi-au trimis pana si atestarile de impozitare. Daca n-o faceau, cam la o luna luau o amenda pana in 1000RON parca daca le faceam reclamatie la ITM.

Alte discuții în legătură

Eliberarea cartii de munca catalin!!! catalin!!! mi-am dat demisia si m-am angajat la o alta firma si nu stiu de unde sa imi iau cartea de munca.Ma poate ajuta cineva? (vezi toată discuția)
Carte de munca lavinia1001 lavinia1001 Am si eu o problema legata de eliberarea cartii de munca de catre angajator. Fostul meu angajator refuza sa imi elibereze cartea de munca desi contractul meu a ... (vezi toată discuția)
Cine e autorizat sa tina cartile de munca elsa579 elsa579 Mi-am dat demisia de la o firma la 1 aprilie 2008. Eu singura am fost cu demisia si deciziile la ITM sa la inregistrez. Acolo m-i s-a spus sa revin dupa carte ... (vezi toată discuția)