avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Situatie eludare plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Situatie eludare plata pensie alimentara

Buna ziua! Situatie eludare plata pensie alimentara
Sa va expun clar pentru a-mi putea da un raspuns in cunostinta de cauza: In urma cu un an am divortat de tatal copiilor mei, doi la numar, prin act notarial si am facut in acelasi timp si partajul.
Eu am ramas impreuna cu copiii in apartamenul familiei prin preluarea contractului de credit ipotecar pe care il aveam si prin plata unei sulte de 20.000 euro iar tatal s-a angajat sa le plateasca minorilor o treime din venitul sau net (adica 1800 lei pt ambii copii), desi ma amenintase anterior ca va face tot posibilul sa plateasca cat mai putin posibil.
Acum, dupa un an, si-a pus amenintarea in aplicare. A infiintat in luna aprilie un SRL avand-o pe mama lui drept administrator si asociat unic. Ulterior, in luna iulie mama a cedat firma iubitei lui, firma la care el s-a angajat incepand cu data de 1 august pe un salariu redus la jumatate, reducand in acelasi timp si suma de bani pe care o vireaza pentru intretinerea copiilor la 1170lei. Partea cea mai interesanta este ca el presteaza in continuare servicii tot la societatea la care era angajat in momentul divortului, probabil printr-un contract de colaborare intre cele doua societati. Sper ca am fost destul de clara in exprimare.
Intrebarea mea este daca am vreo sansa in instanta sa dovedesc ca toate acestea au fost facute in scopul de a diminua alocatia de intretinere a copiilor?
Mentionez faptul ca in tot acest timp nu i-am creat nicio neplacere sau impediment in privinta mentinerii legaturii sale cu copiii, din contra el este cel care nu petrece cu ei atata timp cat a solicitat prin acordul parental, gasind mereu scuze ca nu ii poate lua.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:25, 15 Septembrie 2022
Dacă reducerea pensiei nu a fost stabilita printr-o hotărâre judecatoreasca atunci aveti posibilitatea sa mergeți la executor și sa solicutati executarea silita pentru diferența de bani pe lunile în care a achitat mai puțin.
Diminuarea pensiei făcută de tata, de la sine putere( chiar dacă are venituri mai mici) este nelegala. Doar instanta de judecata poate dispune acest lucru, și nu pentru trecut, ci doar de la data deschiderii procesului de către tata.
Eu l-as lasa vreo 2 ani sa creadă ca este legal ceea ce face apoi mi-as recupera diferența de bani prin executare silita.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2022
Avocat Neagu Elena, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
s-a angajat sa le plateasca minorilor o treime din venitul sau net (


daca ati stabilit in procent, nu aveti ce diferenta sa recuperati.

iN instanta, nu puteti dovedi schema..
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2022
gi-jane2, moderator
In acordul parental scrie: "Parintele separat de minori, respectiv tatal, va executa aceasta obligatie in bani, lunar, reprezentand 1/3 din venitul lunar net al tatalui, stabilindu-se suma de 1800lei, suma calculata avand in vedere salariu net al acestuia de la data prezentului acord..."
Nu se pune problema de recuperat ceva, eu consider ca este acoperit de aceasta exprimare. Speram insa sa pot dovedi in instanta schema facuta in mod clar pentru reducerea alocatiei de intretinere chiar daca el nu are o reducere a veniturilor.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2022
raluka_marku, utilizator
Nu aveti sanse de castig in instanta. Acordul prevede pensia procentuala, modificarea activitatii profesionale in sensul diminuarii, stoparii, etc., este legala si degeaba dovediti ”schema” in instanta cata vreme toate operatiunile sunt legale. Nu il puteti obliga sa isi pastreze un anumit venit care sa corespunda sumei pe care o avea de platit la momentul acordului. Daca puteti dovedi ca in fapt castiga mai mult decat declara, e alta poveste.
Tocmai ca el nu si-a modificat activitatea profesionala, lucreaza efectiv in continuare la aceeasi societate ca si in momentul divortului decat ca nu mai figureaza ca angajat ci prin contract de prestari servicii intre societatea respectiva si societatea nou infiintata pe numele iubitei lui. Banii ajung tot la el intr-un final.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara bianka2012 bianka2012 Buna ziua am doi copii si divortul inca nu l-am bagat urmeaza zilele astea, m-ar interesa la pensia alimentara cat ar fi la suta din salariul lui si daca ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie alimentara dupa nasterea celui de al doilea copil ContSters317434 ContSters317434 Buna ziua, Am nevoue de un sfat. Am divortat in urma cu trei ani de comun acord.In urma divortului am stabilit tot de comun acord cuantulmul pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste din salariul romanesc, sau din salariul nemtesc? MarriNAaa MarriNAaa Buna seara! Am o cunostinta care are doi copii minori si el lucreaza cu contract nemtesc in Germania. Daca sotia lui baga divort in Romania, tatal copiilor va ... (vezi toată discuția)