avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am fost la ANAF sa depun o cerere cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am fost la ANAF sa depun o cerere cu imputernicire ...

Buna ziua,

Am fost la ANAF sa depun o cerere cu imputernicire de la cineva, redactata la calculator si semnata.
Doamna de acolo mi-a spus ca nu e valabila, deoarece trebuie sa fie scrisa de mana toata cererea, nu redactata la calculator si semnata. Ca ea lucreaza de nspe mii de ani si stie.
Eu nu am gasit cadru legislativ pentru asa ceva, doar pt testamente. Ma poate ajuta cineva cu o lege?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mariustz , utilizator 12:06, 2 Noiembrie 2022
1 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca ..nu exista un cadru legislativ pentru acceptarea cererilor scrise la calculator.
Imaginati-va ce s-ar întâmpla dacă pe la varii instituții s-ar depune doar cereri tehnoredactate, neștiind dacă ele au fost scrise chiar de solicitant sau dacă acesta mai trăiește.
Din poza păreți tânăr.
Este chiar asa un efort mare sa completați o cerere scrisa de mana, cu pixul?
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
raluk0207, utilizator
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:

Pentru ca ..nu exista un cadru legislativ pentru acceptarea cererilor scrise la calculator.
Imaginati-va ce s-ar întâmpla dacă pe la varii instituții s-ar depune doar cereri tehnoredactate, neștiind dacă ele au fost scrise chiar de solicitant sau dacă acesta mai trăiește.
Din poza păreți tânăr.
Este chiar asa un efort mare sa completați o cerere scrisa de mana, cu pixul?

Cat timp nu exista cadru legislativ care sa interzica, inseamna ca nu este interzis.
Singurul lucru unde legea defineste clar acest lucru este la testament, acolo se mentioneaza ca trebuie sa fie scris tot olograf.
Si da, imi este greu, suntem in 2022 si inca umblam cu cereri pe la 3 ghisee si culmea, vor sa fie scrise de mana.
Iar in cazul de fata, persoana a trimis imputernicirea din alta tara, ca sa-mi fie mie respinsa de o functionara a carei motivare a fost ca stie ea fiindca lucreaza de nu stiu cati ani la ANAF.

Eu am postat in ideea in care stie cineva mai mult decat mine, nu sa-mi fie batut obrazul ca e mare efort sa completez o cerere. Efort mai mare o sa fie cand o sa-i fac plangere in contencios administrativ pentru abuz in serviciu, ca tot sunt tanar si imi place sa ma plimb aiurea.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
mariustz, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar nici nu înseamnă ca este permis. Nu este vorba de lege, ci de norme interne de aplicare, stabilite prin diverse ordonanțe sau ordine de ministru.
De unde știe funcționarul ca cererea a fost completata de dvs?
Va crede pe cuvânt?
Nu v-a fost respinsa procura, ci cererea.
Cu ce va prejudiciază faptul ca o scrieți?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2022
raluk0207, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va suparati dar ce pregatire aveti in domeniu? Ca din cate se pare habar nu aveti ce inseamna un inscris sub semnatura privata.

In primul rand, asa cum am mentionat in primul post, mi s-a respins imputernicirea (nu cererea, am gresit in continuarea textului) facuta de x catre mine, prin care ma imputerniceste sa depun ceva la ANAF, pe motiv ca x nu a scris-o "de mana", adica cuvant cu cuvant, ci redatcata la calculator si semnata. In caz ca nu stiati, imputernicirile de genul nu au nevoie de autentificare la notar ca sa fie valide, se pot face pur si simplu.

Iar referitor la ce ati spus, daca e scris de mana cum stie functionarul ca e scrisa de x si nu de altcineva si x a semnat-o cu pistolul la cap, spre exemplu?

Functionarul nu trebuie sa creada nimic, trebuie sa respecte legea, iar cat timp legea nu specifica faptul ca imputernicirea / cererea sau orice alt inscris cu exceptia testamentului trebuie sa fie olograf, functionarul trebuie sa se conformeze. Nici o norma de aplicare internna nu poate intervenii in fata LEGII, si ma indoiesc ca exista una oricum.

Ma prejudiciaza ca trebuie sa o scrie x in alta tara si s-o trimita.

Ca idee, cititi si: www.avocatnet.ro/articol_451...

"Actele sub semnătură privată, fie că sunt scrise de mână sau redactate la calculator, sunt cele pe care le facem fără să ne complicăm cu anumite formalități, precum autentificarea la notar. "
"Când spunem "acte sub semnătură privată" ne referim nu doar la actele scrise efectiv de mână, ci și la cele redactate pe calculator sau la o mașină de scris și așa mai departe. Așa cum subliniază și textul de lege, e vorba de o scriere, în termeni cât se poate de largi."


Am impresia ca imi bat capul si cu dvs cum am facut si cu functionarul de la ANAF, fara suparare, eu am postat daca stie cineva o LEGE care sa SPECIFICE CLAR ca trebuie olograf, ca eu nu am gasit si ma indoiesc ca exista. Daca nu stiti, va rog, abtineti-va.

Si da, ma prejudiciaza cu timp pierdut aiurea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2022
mariustz, utilizator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1301

Forma împuternicirii

Împuternicirea nu produce efecte decât dacă este dată cu respectarea formelor cerute de lege pentru încheierea valabilă a contractului pe care reprezentantul urmează să îl încheie.

Asadar, daca nu este nevoie de o imputernicire autentica si e suficienta una sub semnatura privata aceasta imputernicire e suficient sa aiba semnatura mandantului.
Art272
Înscrisul sub semnătură privată este acela care poartă semnătura părţilor, indiferent de suportul său material. El nu este supus niciunei alte formalităţi, în afara excepţiilor anume prevăzute de lege.

Asa ca daca pt a depune acele acte, nu este nevoie deno procura autentica si s-a luat doar de faptul ca trebuia sa aveti un inscris olograf, degeaba e de ani buni pe scaunul ala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Intocmire si folosire de procura falsa leorot leorot Fratele tatalui meu este agreat total de fratele bunicii mele dinspre tata. Acest unchi de departe are anumite proprietati, destul de insemnate ca valoare. I-a ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv hillfingerr hillfingerr Am si eu o nelamurire... Am un model de act constitutiv. Spatiile punctate trebuie scrise de mana sau actul poate fi completat pe calculator si doar semnat? ... (vezi toată discuția)
Testament ALIP ALIP Mai întâi pentru crestinii ortodoxi: Hristos a înviat. Traim in Germania dar mai avem si in România un teren si un apartament (adica o cota parte din ... (vezi toată discuția)