avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Etilotest / Drugtest art 337 NCP
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Etilotest / Drugtest art 337 NCP

Buna ziua , avand in vedere ca in ultima vreme tot mai multi soferi au iesit pozitivi la substante psihoactive la testul din strada ( ramanand fara permis si cu PVC intocmit) insa declarati nedrogati dupa prelevarea probelor de sange ....vin cu urmatoarea intrebare :

Este legal sa refuzi etilotestul si drugtestul si sa ceri politistului direct prelevarea de probe de sange ... pentru a evita vreo erroare a aparatelor si sa ai drumuri de facut ulterior in a anula PVC-urile ?

1 in situatia in care esti depistat pozitiv in strada , nu mai poti conduce pana nu primesti buletinul analizelor de laborator

2 daca ceri direct prelevarea de probe de sange , poti conduce cand vib analizele de laborator ?

"Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:24, 23 Februarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este legal sa refuzi testele preliminare și sa ceri direct probe biologice. S-ar putea sa coste timp, disconfort, iritarea polițiștilor etc.

1.Da, nu există un articol de sancționare.
2.Da, însă poate sa rețină permisul vreo 12 ore, pe baza deciziei unui medic și a unor semne clinice. Dar după aia nu are vreun motiv să nu-l restituie.
Articolul 22^1
(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.
(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.

Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate face si dosar penal si elibereaza dovada fara drept de circulatie, am avut multe cazuri, intocmesc PV constatare infractiune flagranta si retin in esenta ca exista o suspiciune rezonabila in ceea ce priveste savarsirea faptei.
Foarte posibil, daca soferul abia se tine pe picioare. Cred ca asta a si fost motivul aparitiei art. 22^1 (dupa cum spune un vlogger politist) , care ofera acum o baza legala mai rezonabila.
Multumesc pentru lamuriri !!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum ramane, totusi, cu soferii care au iesit pozitivi la substante psihoactive la testul din strada si au permisul suspendat, insa de fapt sunt nebauti si nedrogati dupa prelevarea probelor de sange.
Cine ii despagubeste pe soferi pentru "deranj" ?
<latka> , consider ca ma intereseaza iritarea mea intr-o astfel de situatie, nu "iritarea politistilor".
De ce trebuie sa dovedesc asta, timp in care sunt privat de dreptul meu de a conduce in continuare masina, fiind de fapt nevinovat.
Miroase de departe a abuz (cu suport legal) si lipsa de respect pentru drepturile cetatenesti (despre care se stie ca, la noi, este legala).

Alte discuții în legătură

Este refuzul etilotestului ilegal, dacă se acceptă cel de sânge? altcineva1 altcineva1 Este refuzul etilotestului în sine ilegal, dacă se acceptă prelevarea testelor biologice? Pentru a preveni răspunsuri de genul \"De ce ai refuzat. Nu ... (vezi toată discuția)
Ce se intapla daca politia romana nu a predat in cel mult 7 zile ... Andrei 85 Andrei 85 Ce se intapla daca politia romana nu a predat in cel mult 7 zile probele de sange in vederea testari alcoolemiei? (vezi toată discuția)
codul rutier max36 max36 Buna ziua,as dori sa ma ajutati sa gasesc situatiile in care un politist rutier iti poate RETRAGE PERMISUL DE CONDUCERE . Eu nu am gasit in legislatie decat ... (vezi toată discuția)