avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, am o Decizie de pensionare anticipata emisa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, am o Decizie de pensionare anticipata emisa in 28.06. ...

Buna ziua,
am o Decizie de pensionare anticipata emisa in 28.06.
va rog:
1/ Cererea de incetare CIM cu ce articol trebuie sa o fac?
2/ ce perioada de preaviz mi se aplica? Nu am functie de conducere.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:15, 20 Iulie 2023
C.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare .... data incetarii = data comunicariii deciziei de pensionare anticipata.

Nu se aplica preaviz, in cazul incetarilor drept a c.i.m.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Incetarea se face cu art. 56 alin.1, lit c): la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II;
multumesc, asa inteleg si eu din Lege; dar... din ambele parti: angajator si Casa de Pensii mi se spune ca incetarea CIM se face doar la data la care solicit eu Nota de lichidare de la angajator si o depun la Casa solicitand "punerea in plata a Deciziei" ; este o lacuna in Lege?
Nici angajatorul si nici Casa de pensii nu pot spune ceva contrar legii... art.56 alin.1 lit.c C.mun. este foarte clar in privinta incetarii c.i.m. .. la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata ... este vorba despre o incetare de drept a raportului de munca, care opereaza in virtutea legii, indiferent de ce vor partile.

Dvs depuneti decizia de pensionare la angajator si acesta va constata incetarea de drept a c.i.m.
Multumesc; dar am drept de anulare a Deciziei de pensie anticipata 30 zile; deci cum se poate aplica clauza Legala de incetare "la data comunicarii Deciziei de pensie"? Decizia a fost comunicata de Casa de Pensii catre angajator in intervalul acelor 30 zile de anulare/contestare. Sau poate sa citim: "comunicarea" de catre mine ca angajata.

Alte discuții în legătură

Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m. la pensia anticipata Raptor_40 Raptor_40 Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru ... (vezi toată discuția)