avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ANAF fond handicap - persoane cu invaliditate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ANAF fond handicap - persoane cu invaliditate grad 3

Buna ziua,

Urmare a unui control privind fondul de handicap si a incadrarii in munca a persoanelor cu invaliditate grad 3, am primit acest raspuns de la ANAF:

"Încadrarea în grad și tip de handicap se realizează în condițiile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.

Încadrarea sau respingerea încadrării în grad și tip de handicap se atestă printr-un certificat emis de către Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți.

ART. 78*) (1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.

Va rog sa-mi trimteti certificatele de incadrare in grad de handicap."

Noi am incadrat persoane cu invaliditate grad 3 (pensionati medical) cu drept de munca 4 ore si evident ca in baza art. 77 b. le am considerat ca ocupa jumatate de loc de munca (4 ore din 8 ore am considerat ca reprezinta jumatate din contributia datorata).

Art. 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
(2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.

Intrebari:

1. Dreptul de munca al unei persoane cu invaliditate grad 3 este dat de comisia medicala care i a eliberat certificatul. Este necesara o a 2 a comisie care sa elibereze un alt certificat care sa ateste acelasi lucru, respectiv dreptul de munca in baza art. 78 (1)?

2. Autoritatea pers cu handicap elibereaza certificate care atesta DOAR dreptul de munca, ori elibereaza certificate de handicap unde se precizeaza gradul si dreptul de munca?

3. Nu ar fi absurd ca odata ce o comisie medicala i a dat drept de munca unei persoane cu invaliditate grad 3 sa fie necesara o evaluare din partea altei comisii a Autoritatii pt pers cu handicap ca sa ateste acelasi lucru?

4. O persoana cu invaliditate grad 3 este considerata persoana cu handicap? Raspunsul este evident ca NU. Dar in acest caz, daca inspectorul ANAF solicita ca pt incadrarea in munca persoana sa fie audiata de catre o comisie si evident eliberarea unui certificat de handicap, oare nu e un paradox care face absurd articolul 77. 2) ?
Practic, inspectorul ANAF obliga orice persoana cu invaliditate grad 3 sa fie declarata persoana cu handicap pentru a avea voie sa fie incadrata in munca. Este corect ceea ce cere inspectorul in conditiile in care dreptul la munca este deja dat de comisia medicala care i a acordat pensia si gradul de invaliditate 3?
Daca orice persoana cu invaliditate grad 3 este "obligata" sa fie si persoana cu handicap pt a muncii, atunci de ce legiuitorul a mai prevazut ca "(2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III."???? Nu era evident ca odata ce are certificat de handicap nu mai aveam de ce sa aplicam acest art. 77 2) ?

5. Cine verifica daca o persoana are sau nu dreptul sa fie incadrata in munca? Oare nu ITM? Nu este ITM singura institutie care poate decide daca o persoana a fost incadrata in munca legal?

6. A fost vreodata intrunita o comisie a autoritatii pt pers cu handicap care sa ateste dreptul de munca al unei persoane cu invaliditate grad 3, fara a o incadra ca persoana cu handicap??

7. Eu, daca beneficiez de pensie de invaliditate grad 3 si drept de munca 4 ore/zi dat de comisia medicala, sunt obligat sa imi iau certificat de handicap ca sa pot fi incadrat in munca?

8. Odata ce se atesta de catre ITM ca o persoana cu invaliditate grad 3, CARE NU DETINE CERTIFICAT DE HANDICAP, are drept de munca 4 ore, poate fi aceasta persoana considerata ca ocupa o jumatate de loc de munca intr o societate comerciala care datoreaza fond de handicap in baza art. 77 2) ?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2023
vasilemb, utilizator

Alte discuții în legătură

Fondul de handicap legea 448/2006 actualizata vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca o societate cu peste 50 de salariati datoreaza fond de handicap in cazul in care a incadrat in munca cel putin 4% din nr ... (vezi toată discuția)
Interpretare art. 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Va solicit punctul de vedere cu privire la interpretarea Art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor ... (vezi toată discuția)
Definitia "locului de munca" in contextul art 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Potrivit dispozitiilor art. 16^1 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: (1) in sensul art. 16 alin. ... (vezi toată discuția)