avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am o speta cu privire la modul in care ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am o speta cu privire la modul in care aplicam facilitatea ...

Buna ziua, Am o speta cu privire la modul in care aplicam facilitatea fiscala acordata celor din domeniul IT pentru plata contributiei la CAS pentru angajatii care nu au aderat pentru contributia la Pilonul II de pensie si m-ar ajuta daca aveti ceva recomandari, ANAF ul ne-a raspuns legat de aceasta speta doar cum se aplica facilitatea fiscala si asta stiam deja, dar nu ne-a raspuns si daca beneficiaza si cei care nu au contribuit niciodata la Pilonul II.

Având în veredere Art. 138 ^4 alin 1 care face referire doar la persoanele fizice prevazute la art. 60 pct 2 din Codul fiscal și art. 138^4 alin 2 din Codul Fiscal cu modificarile la zi care face trimitere la persoanele care ,,datorează,, si implicit carora li se aplica facilitatile si scutire de la plata acestei cote de contributii, având ca scop final neplata si reducerea cotei de CAS, vă rugăm să ne precizati dacă aceasta reducere se aplica la toți slariatii care beneficiaza de facilitatile fiscale de la art. 60 pct. 2 (prevazuti la art. 138^4 alin 1) sau doar la acei salariati care beneficiaza de aceste facilitati și au obligatia platii acestei contributii așa cum se face referire la art. 138^4 alin 2 , fie pentru ca au vârsta pana la 35 de ani și au obligatia platii acestei cote de contributii la Pilon 2, fie au încheiat voluntar un act de aderare având vârsta pana la 45 de ani , în limita venitului de 10.000 lei și doar lor li se aplica reducere cu cota procentuala ?

sau

Aceasta reducere se aplica și la ceilalți care beneficiaza de scutire conform art. 60 pct 2 din Codul fiscal care sunt peste 35 de ani si nu au aderat la fel ca cei peste 45 de ani , deoarece lor nu li se aplica scutirea de reducere a acestei contributii la Pilonul 2 din cauza ca ei nu contribuie și în acest caz nu datorează aceasta contribuție si din acest rationament art. 138^4 alin 2 face trimitere la cei care ,,datorează,, și nu la toti salariatii scutiti ai companiei conform art. 60 pct 2 din Codul fiscal ?
Astfel cota CAS de 25% se reduce la cei scutiti conform art. 60 pct 2 ca prima conditie si cumulativ si la cei care datorează contriibitia la Pilon 2, adica fie au pana in 35 de ani (la care este obligatoriu) fie au incheiat optional contract de asigurare pe baza optiunii ce o aveau pana la varsta de 45 de ani si erau deja asigurati in sistemul de Pensii și datorau aceasta contribuție la Pilon 2?

sau

Aceasta cota redusa se aplica în limita venitului de 10.000 lei pentru toți slariatii care au facilitatile de scutire de impozit prevazute la art. 60 pct 2 indiferent de vârsta (pana la 35 de ani, 45 ani optional și peste 45 de ani ) și indiferent de detinerea sau nu a unui act de aderare și a datorarii implicite a acestei cote de contribuție la Pilon 2, doar pentru ca beneficiaza de scutirea de impozit de la art. 60 pct 2 din cod fiscal actualizat?

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
Georgeta Avram, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)
Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic constructii stare de urgenta octavmaura octavmaura Pentru somajul tehnic in situatia starii de urgenta in domeniul constructiilor se aplica facilitatile de constructii? (vezi toată discuția)