avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... O asociatie doreste sa doneze o suma de bani catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

O asociatie doreste sa doneze o suma de bani catre alta asociatie

Buna ziua,
O asociatie doreste sa doneze o suma de bani (ex. 24 500 lei) catre o alta asociatie care are acelasi scop (protectie mediu). Este posibil acest lucru cu contract de donatie, trebuie autentificat de notar?? daca e posibil, va rog un model de contract de donatie (ce lege trebuie amintit in contract, ce trebuie sa cuprinda contractul neaparat etc). Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:11, 10 Aprilie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, prin notariat. Cu hotărâre a comitetului director. Contractul îl redactează și notarul sau găsiți modele pe net. Obligatoriu detaliata destinația banilor.
Multumesc pentru raspuns.
Poate am ințeles eu greșit inițial, de accea am pus întrebarea, credeam că se poate face donație doar prin semnatura și stampila de la ambele asociații, fără notar, sub 25 000 lei? Ceva sub numele de dar manual? Multumesc pentru clarificare.
Am întrebat doi notari înlegătură cu donația, am primit răspuns că un contract semnat de ambele asociații, și transferul banilor prin bancă este de ajuns, ei nu au facut astfel de contracte de donație. Credeți că acesta este posibil și oficial?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU, fiind sub 25.000 lei nu necesita forma autentica acel contract de donatie, poate fi semnat si sub semnatura privata. Virarea sumei trebuie sa aiba loc prin banca. Nu exista obligatie expresa de a stabili destinatia sumelor, daca donatorul vrea si daca cei de la care a obtinut la randul sau acele sume permit sau legislatia permite ( de ex. nu sunt sponsorizari sau sume de la bugete publice), poate lasa la latitudinea donatarului sa decida ce face cu acei bani ( ca fiind ONG oricum poate face doar ce ii permite scopul si obiectivele din statut) insa e recomandabil sa sa convina in contractul de donatie si niste domenii sau conditii de utilizare a sumei, mai ales ca e una marisoara. Ce organ trebuie sa aprobe incheierea contractului de donatie din partea ONG donator si din partea ONG donatar nu e predetgerminat de lege, depinde ce prevad statutele celor doua organizatii si daca si ce sarcini impune eventual donatorul prin acel contact., Daca nu e cu sacrina donatia, nu ar fi nevoie de decizie CD din partea donataruli pentru ca donatarul nu isi acuma vreo obligatie, dar la donator fiind act cu titu gratuit ar fi logic sa fie nevoie macar de decizie CD daca nu chiar de AG ( daca e asociatie sau federatie) ca e act de dispozitei fiiid cu titlu gratuit ( ca sub acest aspect difera in mod esential donatia de un contract de sponsorizare sau de grant)

george-neagu a scris:

Da, prin notariat. Cu hotărâre a comitetului director. Contractul îl redactează și notarul sau găsiți modele pe net. Obligatoriu detaliata destinația banilor.

Multumesc mult pentru acest raspuns elaborat, va rog daca ma puteti ajuta cu un model de contract donatie bani intre doua asociatii, ce lege trebuie sa contina contractul etc??? Am cautat pe net, dar nu am gasit unul potrivit. Multumesc din nou.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2024
tofu, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate un ong sa doneze bani? TCor TCor Buna ziua! Un ONG a primit prin donatii (daruri manuale) de la diferite persoane niste bani. Din acesti bani isi organizeaza activitatile si vrea sa dea/ ... (vezi toată discuția)
Model de contract de donatie sau mecenat intre asociatie si beneficiarul sponsorizarii? benone1973 benone1973 Buna ziua! Sunt tatal unui baietel cu handicap grav care datorita starii de sanatate a fiului meu am fost nevoit sa apelez la o asociatie pentru a colecta ... (vezi toată discuția)
Model contract dar manual amatan63 amatan63 Buna ziua, exista un model de contract care se incheie de ONG-ul care ofera un dar manual? Sau este suficienta Dispozitia de plata... Multumesc! (vezi toată discuția)