avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua In ce conditii primesc pensie de urmas? Daca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua In ce conditii primesc pensie de urmas? Daca sunt angajata ...

Buna ziua
In ce conditii primesc pensie de urmas? Daca sunt angajata cu CIM si cf contractului am un venit brut de 1650 lei, respectiv 1.039 lei net, pot primii 50% din pensia sotului decedat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 17:52, 2 Mai 2024
Ati implinit varsta de pensionare la limita de varsta'?
Nu, am dreptul doar pe o perioada limitata de 6 luni pana la indeplinirea varstei. Dar am primit o 5 luni, luna mai ar fi trebuit sa fie cea de a 6 luna.
Beneficiati de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului dacă în această perioadă nu realizati venituri lunare din activităţi dependente
a. în baza unui contract individual de muncă;
b. în baza unui raport de serviciu;
c. din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Am citit si eu asta in lege si suma bruta primita drept pensie este 2109 lei, salariul brut pe care l am este de 1650 lei. Acestea impreuna fac 3.759 lei.
Iar pensia de urmas, cf art de lege, nu se cumuleaza cu venitul meu salarial. Ptr ca pensia nu e activitate profesionala.
Deci, doar ceea ce castig din contractul de munca nu trebuie sa depășească 35% din salariul mediu brut!!!

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas! buna seara! sunt pensionata medical gr lll si nu am inca varsta ... lumifatu lumifatu Buna seara! Sunt pensionata medical gr lll si nu am inca varsta standard de pensionare limita de varsta. In urma cu 6 saptamani mi a decedat sotul care era ... (vezi toată discuția)
Femeie nascuta la 21.06.1963 Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu poate beneficia de pensia de urmas sau varsta nu ii permite? de la ce varsta are dreptul la pensie de urmas dupa sotul decedat? (vezi toată discuția)
Pensie urmas m.a.n irinoaia irinoaia Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la pensia de urmas, in conditiile in care sotul a efectuat stagiul militar in puncte strategice ... (vezi toată discuția)