avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Fratele meu are datorii la stat. Declaratia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Fratele meu are datorii la stat. Declaratia expresa ...

Buna ziua,
Fratele meu are datorii la stat. Declaratia expresa tacita de neacceptare a mostenirii facuta de el la notar si autentificata ,facuta dupa 3 ani de la moartea tatalui meu poate fi atacata?si daca da, cum poate fi atacata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 12:28, 28 Mai 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Sunt cateva neregularitati de natura procedurala in speta dumneavoastra.
Termenul de exercitare optiune succesorala (daca accepta sau nu mostenirea) este de un an de la deschiderea mostenirii. In acel termen de un fratele dumneavoastra ar fi trebuit sa faca acea declaratie de renuntare la mostenire la notar (nu inteleg de este facuta dupa 3 ani).
De asemenea inainte cu 30 de zile de implinirea termenului de 1 an aratat mai sus, ar fi trebuit sa primeasca o citatie prin care este incunostintat sa faca dovada acceptarii mostenirii altfel opereaza prezumtia de renuntare la mostenire. A primit o astfel de citatie?

Revocarea renuntarii la mostenirii se face tot in interiorul termenului de optiune succesorala de care va spuneam mai sus, deci acesta a trecut de mult din ce pot sa observ.

Buna ziua, va multumesc mult pentru raspuns. Fratele nu a primit nici o citatie. El a mers la notar acum dupa 3 ani de zile de la moartea tatalui meu pt a face aceasta declaratie iar notarul ia facut..cu toate ca in declaratie este scrisa data decesului tatalui meu. Deci inseamna ca declaratia nu este valabila chiar daca este autentificata la notar si poate fi atacata?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2024
Manuela Rășină, administrator
Inteleg ca nici nu a fost dezbatuta mostenirea. Daca sunteti unici mostenitori, in opinia mea, ar trebui sa mergeti la un notar si sa solicitati dezbaterea mostenirii, acolo va puteti lamuri cu privire la toate aspectele care va intereseaza, inclusiv in legatura cu actul incheiat de fratele dumneavoastra.

Si daca era in termen, pentru acte facute in dauna creditorilor, actul e anulabil.
Care e situatia actuala completa, nu stiu, depinde de datorii, depinde daca fratele mai avea bunuri etc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declarația este perfect valabila. Sa fie "atacata" de către cine?
Declarația de neacceptare se refera la faptul ca fratele dvs a declarat ca nu a efectuat niciun act de acceptare tacită a moștenirii (nu a administrat bunurile, nu le-a folosit, nu le-a conservat etc.).
Efectul este acelasi: fratele este străin de succesiune și nu va moșteni nimic.

Alte discuții în legătură

Pierderea calității de moștenitor Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu Ce se întâmplă cu moștenirea când un succesibil își pierde calitatea de moștenitor că urmare a faptului că nu și-a manifestat dreptul de opțiune ... (vezi toată discuția)
Succesiune declaratie de acceptare /renuntare termen de valabilitate dana4_dan dana4_dan Declaratiile de acceptare/renuntare la succesiune date la notariat in termenul legal de 1 an mai sunt valabile daca deschiderea succesiunii se va face dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)