avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort prin intelegere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort prin intelegere

In cazul divortului prin intelegere, asa zisa forma eleganta de divort cand exista copii minori, ce se intapla daca imediat dupa pronuntarea sentintei , una dintre parti nu respecta intelegerea ?
Cel mai recent răspuns: nomoreno , utilizator 22:00, 9 Februarie 2010
Divortul prin acord nu este posibil atunci cand exista copii minori rezultati din casatorie.
nu exista divort cu acordul partilor daca din casatorie au rezultat copii minori. Depinde la ce intelegere va referiti ca daca sunteti orientati in momentul depunerii cererii de divort punctati toate amanuntele: cu cine va sta copilul,ce perioada va sta copilul la celalalt parinte,care sunt perioadele de vizita,etc.
nici o parte nu are posibilitatea sa nu respecte hotararea instantei
Pe net am gasit asta in mai multe locuri :
Divortul prin intelegere este maniera eleganta, civilizata si rapida prin care sotii care au copii minori pot divorta.
Astfel, sotii se inteleg ca divortul sa fie pronuntat din culpa comuna, caruia dintre parinti sa-i fie incredintat copilul, care sa fie cuantumul pensiei de intretinere si daca sotul care si-a schimbat numele prin casatorie il poate pastra
dupa divort.

In acest fel, divortul dureaza mai putin, costa mai putin si este mai putin traumatizant.
Art. 40
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.

Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Ok In cazul art 42, daca intelegerea care a fost incuviintata de instanta judecatoreasca este incalcata , ce se intampla ? Concret, daca parintele caruia i-a fost incredintat minorul nu respecta programul de vizitare al copilului de catre celalat parinte, ce se intampla ? Se ataca sentinta prin apel sau recurs ?

Alte discuții în legătură

Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor mirela1999 mirela1999 buna ziua, am un copil de 9 ani. de 5 ani sunt plecata din tara impreuna cu copilul, cu acordul tatalui dar fara a a vea o hotarare definitiva de incredintare ... (vezi toată discuția)