avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate Intreprindere Individuala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate Intreprindere Individuala

Buna ziua,

Doresc sa imi deschid o intreprindere individuala pentru o librarie.
Cum este mai bine sa aleg platitor sau neplatitor de tva? Veniturile vor fi din procent vanzari.
Ce acte contabile trebuie sa intocmesc ?
Voi avea doua puncte de lucru, cum afecteaza acest lucru contabilitatea?
Voi avea doi angajati, care sunt documentele ce trebuie intocmite pentru angajarea lor?

Multumesc,
Catalin
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:02, 28 Martie 2010
Sfatul meu este ca sa angajati un contabil el stie ce are de facut.
Buna ziua!
Conform ordonantei de urgenta nr.44/2008 intrep individ nu are pers juridica, contabilitatea se tine in partida simpla. Se pot face angajari cu CIM inreg la ITM. Daca aveti angajati , atunci va trebui sa faceti lunar decl ITM, decl de somaj , CAS, CASS, decl 100 si 102 la Administratia financiarasi decont TVA trimestrial in cazul in care optati pt platitor tva (in cazul in care nu sunteti nu dep dec300de tva) .Tinand cont de profilul de activitate va sfatuiesc sa nu fiti platitor de TVA.
Cu toate acestea la inceputul anului pana la 31 ian. se depune o declaratie estiamtiva (220) pe baza acreia Admin Financiara va stabileste impozitul estimat si ratele trimestriale pe catre trebuie sa le paltiti, iar in anul urmator pana in luna mai se depune declaratia 200 privind veniturile si cheltuielile reale preluate din registru Jurnal, pe baza careia se face o rectificare a impozitului datorat, in sensul ca va trebui sa mai dati, sau sa vi se restituie o suma de catrea Admin. Financiara.
Ca documente OBLIGATORIU: Registru Jurnal de Incasari si Plati , Registrul Inventar si Registrul Unic de Control, inregistrate la admin financiara.
Pe langa aceste doc mai sunt notele de receptie , registrul de gestiune zilnic aceste tinute la cele 2 punctele de lucru.
Termenul de păstrare a Registrului-jurnal de încasări şi plăţi, a Registrului-inventar, precum şi a documentelor justificative şi financiar-contabile este de 10 ani, cu începere de la data încheierii anului fiscal în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii, care se păstrează timp de 50 de ani.
Sper ca v-am putut fi de folos in mare vorbind!
Mult succes!
Va multumesc foarte mult!

Catalin
Buna seara,

Revin cu cateva nedumeriri:

1. In cazul in care desfasor activitati de comert cu amanuntul nu trebuie sa intocmesc si monetarul?

2. Am un PC, vreau sa il folosesc la puntul de lucru, trebuie sa il trec in registrul inventar?

3. Pentru ca sunt la inceput am solicitat unui furnizor o comanda mare. Acesta imi solicita un BO in alb. Cat de ok este aceasta? La ce riscuri ma expun?

4. Ce acte trebuie sa completez in cazul in care am un angajat?

Cu multumiri,
Catalin
universitaria a scris:

Buna ziua,

Doresc sa imi deschid o intreprindere individuala pentru o librarie.
Cum este mai bine sa aleg platitor sau neplatitor de tva? Veniturile vor fi din procent vanzari.[...]
Catalin


Daca vanzarile sunt destinate preponderent persoanelor fizice sau unitatilor scutite de TVA (biblioteci scolare sau publice, etc.) e bine sa fiti neplatitor de TVA.

Alte discuții în legătură

Completare jurnal de incasari si plati florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Am o intreprindere individuala, cu obiect de activitate comert cu amanuntul. Stiu ca este necesar sa completez jurnalul de incasari si plati, ... (vezi toată discuția)
Acte contabile pfa sorinnell sorinnell buna, mi-am deschis si eu un magazin mixt pe PFA neplatitor de TVA. Ati putea sa ma luminati si pe mine un pic? Am intrebat ce acte de evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Programe contabilitate pfa Ruben Ruben Observ existenta multor programe de contabilitate pentru PFA, dar nu inteleg suportul legislativ pentru functionarea acestora. Poate din punct de vedere legal ... (vezi toată discuția)