avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... actiune civila sau comerciala?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

actiune civila sau comerciala?

Buna ziua,
Actiunea introdusa in instanta privind anularea in baza Legii nr. 193/2000 a unor clauze abuzive dintr-un contract de credit ipotecar este de natura comerciala sau civila?
Am introdus actiunea in instanta si a fost data spre judecare la Sectia comerciala. Eu am considerat actiunea de natura civila astfel ca nu am parcurs procedura de conciliere. Tinand cont de faptul ca obiectul secundar al cererii mele il reprezinta recuperarea prejudiciului produs datorita aplicarii clauzelor abuzive, ceea ce implica si plata unei taxe judiciare de timbru apreciabile, va rog sa ma sfatuiti cu privire la urmatoarele aspecte:
- am vreo sansa daca invoc exceptia necompetentei materiale ?( daca da, care ar fi argumentele)
- daca invoc aceasta exceptie pana la sau la primul termen de judecata pot sa nu achit taxa de timbru si sa solicit o amanare a platii pana la urmatorul termen ( daca judecatorul o considera actiune comerciala pierd pe nerespectarea procedurii de conciliere si pierd taxa de timbru )
- ar fi indicat sa imi retrag actiunea si sa o reintroduc doar avand ca obiect anularea clauzelor abuzive urmand ca dupa terminarea acestui proces sa formulez actiunea in pretentii? Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: athahualpa , utilizator 12:21, 23 Februarie 2010
1.Comerciala (este implicata o persoana juridica);
2.Este inadmisibila/prematur introdusa, fara procedura concilierii prealabile;
3.Mai bine renuntati la cerere si efectuati procedura prealabila, apoi formulati actiunea direct la Tribunal.=D>
Fiind vorba de un credit, inteleg ca va judecati cu o banca ori banca este o entitate comerciala. Vezi art. 3 pct.11 din codul comercial.
Daca una din parti este comerciant, atunci litigiul este de natura comerciala si se judeca de instantele comerciale.Nu din cauza ca este implicata o persoana juridica cum spune cineva mai sus, competenta este a instantelor comerciale.
In acest context, al unui litigiu comercial, trebuia sa parcurgeti procedura prealabila prevazuta de art. 720 ind.1 din Codul de procedura civila . Daca nu aveti o astfel de procedura parcursa sau una care sa o acopere, atunci actiunea dvs. va fi respinsa pe exceptia prematuritatii actiunii care va fi invocata de parata.
Taxa de timbru se plateste cu precadere. Daca nu o platesti, instanta anuleaza cererea. Instanta de judecata in cazuri justificate, poate acorda inlesniri sau scutiri Vezi legea 146/1997.
Ce inseamna o procedura care sa acopere procedura de conciliere? Faptul ca am sesizat ANPC si am primit raspuns ca ei au amendat banca pentru acele clauze abuzive si mi-au anexat si un raspuns formulat de banca, iar apoi m-am adresat direct bancii cu aceleasi solicitari ca si in actiunea introdusa in instanta , banca nefiind de acord cu niciuna din solicitari, poate acoperi procedura de conciliere? Mii de multumiri!
Da, daca ai o corespondenta cu banca cu raspunsuri sau chiar fara raspunsuri dar scrisorile au fost trimise cu confirmare de primire si a fost confirmata primirea , iar prin acea corespondenta ai incercat sa stingi pe cale amiabila litigiul, atunci poti acoperi procedura prevazuta de art. 720 ind. 1.
Tu ai treaba cu banca , scrisoarea ANPC a fost argumentul tau sa soliciti amiabil rezolvarea litigiului cu banca.
Daca banca invoca exceptia prematuritatii actiunii pe motiv ca nu ai urmat procedura prevazuta de art 720 ind.1, ceri respingerea acestei exceptii argumentand ca acea corespondenta cu banca(banuiesc ca ai anexat copii la actiune)ai facut-o in sopul stingerii litigiului pe cale amiabila in spiritul art. 720 ind.1, chiar daca nu ai invocat expres in corespondenta aceasta procedura.
Uita-te si la ( ICCJ-Secţia comercială , decizia nr.3184 din 30 septembrie 2004)

Sper sa-ti foloseasca.
Bafta!
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
eu am cereri de acest tip , dar formulate cu chemare la negociere.
instanta competenta este cea de la locul platii

Alte discuții în legătură

Procedura concilierii luminel luminel Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa. Ulterior creditorul introduce actiune ... (vezi toată discuția)
Conciliere conf. prev. art. 720 cpc DanstP DanstP Buna seara tuturor. Rog un sfat. Pe scurt: iulie 2007 am contractat un credit de la o banca. Februarie 2008 doresc sa rambursez anticipat creditul, iar ... (vezi toată discuția)
Neprimirea actelor comunicate - concilierea directa ramy84 ramy84 O societate comerciala a trimis o convocare la conciliere directa debitorului sau , persoana fizica, acesta insa nu a fost gasit, recomandata fiind inapoiata ... (vezi toată discuția)