avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... raspundere pentru cazul de forta majora
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

raspundere pentru cazul de forta majora

intr-un contract de leasing financiar imobiliar este stipulat ca utilizatorul va suporta orice risc, inclusiv forta majora

este legal?
Cel mai recent răspuns: marianna , utilizator 17:04, 19 Februarie 2010
Forta majora este exoneratoare de raspundere daca este dovedita cu certificatul obtinut. Forta majora este o clauza ce inlatura raspunderea .
Orice clauza contrara legii este nula de drept.
Suprema Lex Consulting a scris:

Forta majora este exoneratoare de raspundere daca este dovedita cu certificatul obtinut. Forta majora este o clauza ce inlatura raspunderea .


da, asa stiu si eu!
Suprema Lex Consulting a scris:

Orice clauza contrara legii este nula de drept.


bun, deci daca este contrara legii, partile nu o pot inlatura prin acordul lor de vointa?
In codul civil roman nu exista o definitie a cauzei de forta majora,insa doctrina si practica judiciara considera in unanimitate ca aceasta reprezinta o imprejurare de fapt,imprevizibila si de neinlaturat,care impiedica in mod obiectiv si fara nici o culpa din partea debitorului,executarea obligatiei contractuale pe care acesta si-a asumat-o
Nu exista nici un text de lege din care sa rezulte ca forta majora opereaza doar daca este prevazuta in actul care reglementeaza operatiunea comerciala sau ca partile sunt obligate sa o prevada in contract,insa o data constatata,forta majora are ca principal efect exonerarea de raspunderea contractuala a debitorului,potrivit art 1082 si atr 1083 Cod civil.
Deci forta majora este o clauza de exonerare de raspunderea care opereaza in puterea legii si impiedica pe creditor sa pretinda excutarea obligatiei ori daune interese de la debitor,desi nu a fost prevazuta expres in contract sau intr-un text de lege.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Clauza forta majora tartalak tartalak cand se poate sa merg la banca sa actionez clauza de forta majora in cazul in care nu pot plati un imprumut.sunt in somaj si sotul nu castiga decat 1100 ron si ... (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Concediere (2) salariat cu fisa de aptitudini declarat inapt permanent sabinna sabinna Alta situatie: Salariat caruia, in urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii i-a intocmit fisa de aptitudini prin care a fost declarat ... (vezi toată discuția)