avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi

Curs practic. Clarificări referitoare la diurnă - perspectivă fiscală și juridică

11:00, Joi, 16 Mai 2024

Dată eveniment

16 Mai 2024

Invitați

  • Mirela Paunescu - Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București
  • Adriana Radu - Avocat Partener, Radu Opriș SPARL

Moderatori

Conform Legii 16/2017, indemnizația specifică detașării transnaționale este destinată să asigure protecția socială a salariaților și este acordată pentru compensarea inconvenientelor cauzate de detașare (îndepărtarea salariatului de mediul său obișnuit).

Potrivit Codului muncii, prin clauza de mobilitate, ce poate fi introdusă în contractul individual de muncă, părțile stabilesc că, având în vedere specificul muncii, executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se face într-un loc stabil. Într-o asemenea situație, salariatul beneficiază de prestații suplimentare în bani sau în natură, adică așa-zisa indemnizație de mobilitate. Codul fiscal a fost ajustat astfel încât cele două indemnizații, precum și cele de delegare și detașare, să aibă același tratament fiscal, începând cu veniturile aferente lunii mai 2022. Acestea patru sunt cunoscute generic sub denumirea de diurne.

Vom trata, la acest curs practic, atât aspectele juridice, cât și cele fiscale ale problemelor generate de diurne, astfel încât participanții să dobândească o perspectivă completă asupra diurnelor, în lumina modificărilor fiscale și a legislației europene privind detașarea transnațională.