avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat ...

Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat dintr-o altă căsnicie. El a moștenit un imobil pe care noi doi l-am recondiționat și modernizat. Menționez ca eu am participat cu credite făcute pe numele meu în toți acești 15 ani. Eu nu am copii. Ce act am putea întocmi la notar pt că eu să am o protecție în caz de deces a soțului meu să nu fiu scoasă afară de băiatul lui?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:16, 12 Mai 2022
Pentru ca oricum se va ajunge la partaj mai devreme sau mai tarziu si pentru ca moralmente:
-dupa decesul tatalui, nici fiul nu mai are nicio obligatie fata de sotia supravietuitoare.
- imobilul este bunul propriu al tatalui, iar sotia va mosteni un sfert din acest bun, deci oricum va fi coproprietar. De ce sa greveze in plus bunul cu inca o sarcina viagera?
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca oricum se va ajunge la partaj mai devreme sau mai tarziu

nu oricum, pt ca daca ii lasa prin testament nuda fiului si uzufruct sotiei, nu ajung la partaj.
Si daca ii da drept de uzufruct de pe acum, nu vad interesul vreunei parti pt un partaj, poate tot al femeii sa mai ia niste bani.
dupa decesul tatalui, nici fiul nu mai are nicio obligatie fata de sotia supravietuitoare

da, normal. Nu a zis nimeni ca ar avea.

pt ca desi bunul e propriu al tatalui, fameia a contribuit si cu credite si cu ce mai zice, deci moralmente, ar trebuie sa stea fara stres in casa pana la sfarsitul vietii si dupa decesul ei, sa culeaga fiul
Doamnă, știți mai bine decât mine, era într-o vreme o prevedere legală cum că soțul supraviețuitor nu poate fi evacuat. Mai este valabilă azi?

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Ar mai putea să vă constituie un drept de uzufruct, prin act între vii sau prin testament (îi lasă fiului nuda proprietate și dvs. uzufructul).

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așa cum o vedeți dvs. @hotumattua („nu poate fi evacuat”) nu a existat niciodată.

A existat și există dreptul de abitație al soțului supraviețuitor. Necesită îndeplinirea anumitor condiții și are o durată limitată.

art 973 c.civ.
„Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii”.
...
„Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii”. ...


Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2022
romascanu, moderator
Cum de nu s-a gandit nimeni si la relatia care este/nu este intre doamna si fiul sotului?! E o vorba ,,cum iti asterni, asa dormi". Nu zice nimeni sa-i fiti mama si el sa va fie fiu, desi.... Ar putea sa va fie alaturi cand va va fi greu, la batranete. Ati putea sa intocmiti un testament in favoarea lui, a fiului sotului. Sa nu uit: dvoastra nu aveti copii, dar ce rude in viata aveti? Pe sot cum intelegeti sa-l securizati?
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2022
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)
Fiul nostru are probleme de comportament. cum ne putem proteja astfel încât soțul supraviețuitor să nu fie tulburat în posesia casei? sbpackard170 sbpackard170 Bună ziua, Suntem doi pensionari, soț și soție și printre bunurile noastre avem o casă în care locuim. Unicul nostru fiu manifesta probleme de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a ramane in apartamentul sotiei decedate victorya_21 victorya_21 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: Un prieten s-a casatorit cu o femeie care avea deja 2 copii si detinea un apartament .In urma decesului ... (vezi toată discuția)