Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis la reexaminare actul normativ care impune televiziunilor si radiourilor generaliste sa isi modifice structura programelor, astfel incat sa difuzeze emisiuni culturale sau cu caracter educativ a caror durata sa insumeze cel putin 120 de minute pe saptamana.
Seful statului a propus astfel
respingerea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, adoptata de Parlament la inceputul lunii decembrie, considerand ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, serviciile mass-media audiovizuale, difuzeaza programe in scop educativ sau informativ prin insasi natura lor.
“
Legea audiovizualului, contine prevederi armonizate cu dispozitiile Directivei 89/552/CEE a Parlamentului European (Directiva serviciilor media audiovizuale) si prevede ca prin difuzarea serviciilor de programe se realizeaza pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si ale drepturilor fundamentale ale omului”, se arata in documentul trimis Camerelor Parlamentului.
Conform administratiei prezidentiale, impunerea unor conditii si limite in ceea ce priveste continutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportuna, limitand libertatea presei.
“
Publicul este cel ce poate alege emisiunea sau canalul radio ori tv. din multitudinea celor existente pe piata, nefiind necesara o interventie a legiuitorului in acest sens”, se arata in motivarea cererii de reexaminare.
In acelasi timp, in document se arata ca
o viitoare reglementare in domeniu ar trebui sa vizeze consolidarea rolului Consiliului National al Audiovizualului in vederea respectarii de catre radiodifuzori a rolului educativ, informational si cultural.
Televiziunile, obligate sa difuzeze emisiuni culturale
Legea trimisa la reexaminare impune televiziunilor si radiourilor care difuzeaza servicii generaliste de televiziune “sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educative, exceptand intervalul orar 1:00-7:00”. Aceeasi obligatie revine si televiziunilor sau radiourilor de stiri, insa durata programelor trebuie sa fie de minim 30 de minute pe saptamana.
Senatorii au ales sa stabileasca prin lege intervalul orar la care urmeaza sa fie difuzate astfel de programe, pentru a fi evitata difuzarea lor la ore fara audienta, se arata in raportul Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa.
Astfel, in emisiunile care urmeaza sa fie difuzate dupa intrarea in vigoare a legii trebuie sa se abordeze subiecte privind arta teatrala, muzica clasica, literatura, arta plastica sau cultura populara, sa difuzeze interviuri cu personalitati culturale, recenzii de carte, concerte de muzica clasica sau spectacole de balet.
Nerespectarea acestor obligatii constituie contraventie. Consiliul CNA are, in prima instanta, posibilitatea de a aplica, potrivit Legii nr. 504/2002, o sanctiune prin care radiodifuzorul este obligat sa difuzeze textul deciziei de sanctionare intr-un anumit interval sau de a-i reduce cu pana la jumatate a termenului de valabilitate a licentei audiovizuale. Ulterior, in cazul in care furnizorul sau distribuitorul de servicii nu intra in legalitate in termenul si in conditiile stabilite prin somatie ori incalca din nou aceste prevederi, CNA aplica o amenda contraventionala de la 5.000 lei la 100.000 lei.
Comentarii articol (3)