Studenții pot călători gratis cu trenul de astăzi, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi și studenți, care a intrat în astăzi în vigoare, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 91 din 1 februarie 2017.
Gratuitatea a fost stabilită la începutul acestui an, prin OUG nr. 2/2017 (care a intrat în vigoare pe 6 ianuarie): „în tot cursul anului calendaristic, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”, potrivit ordonanței. Prin urmare, gratuitatea e acordată studenților care frecventează cursurile la zi și e valabilă doar pentru transportul la clasa a II-a a trenurilor din țară. Până acum, studenții aveau parte doar de o reducere de 50% din valoarea biletului de tren.
Așa cum a confirmat și Executivul, printr-un comunicat de presă cu privire la adoptarea măsurilor de punere în aplicare a acestei gratuități, începând de astăzi, studenții de la facultățile din țară pot călători gratuit cu trenul, iar biletele pot fi cumpărate, potrivit normelor, în baza legitimaţiei de student pentru reducere la transport, cât şi a unui act de identitate respectiv carte de identitate sau paşaport.
Cu toate acestea, pentru o perioadă de timp, biletele nu vor putea fi luate gratuit prin sistemul on-line sau de la automatele de bilete, ci doar de la casele de bilete. Această concluzie reiese din prevederile normelor recent intrate în vigoare, care stabilesc că Ministerul Educației Naționale va trebui să transmită operatorilor de transport, în termen de 60 de zile, date cu privire la studenții beneficiari din Registrul matricol unic. În lipsa acestor date, stabilesc normele, nu se pot emite legitimații de călătorie (adică bilete) "cu reducere/gratuitate în sistem on-line/automate de vânzare".
Ceea ce înseamnă că, până ce Ministerul nu transmite aceste date, biletele gratuite nu pot fi obținute decât de la ghișee, întrucât nu poate exista, până la transmiterea datelor, un control asupra informațiilor pe care le declară studentul în sistemul on-line sau la automatele de vânzare a biletelor.
Redacția noastră a contactat ieri Ministerul Educației Naționale, cu puțin înainte de adoptarea acestor norme, pentru a obține un punct de vedere oficial în legătură cu oferirea acestor beneficii studenților. Reprezentantul ministerului ne-a confirmat că, la acel moment, nu se putea vorbi de aplicarea gratuităților începând de la 1 februarie, fiind necesară adoptarea bugetului înainte de toate, precum și a normelor de aplicare a gratuității - lucru care s-a întâmplat în urmă cu mai puțin de 24 de ore, normele fiind deja intrate în vigoare prin publicarea lor în Monitor. Confirmarea ministerului a venit în contextul în care, în presă s-a vehiculat în mod eronat ideea că gratuitățile pot fi acordate începând de astăzi.
Totuși, normele de punere în aplicare au intrat astăzi în vigoare, iar Guvernul a confirmat recent, prin comunicatul de presă, data de 1 februarie, ceea ce înseamnă că, teoretic, de astăzi toți studenții pot merge gratuit cu trenul, prezentând legitimația de transport pe care au primit-o de la facultate și un act de identitate, însă numai dacă-și iau biletele de la ghișeu.
Abonamentele lunare gratuite se fac pentru distanțe maxime de 300 de kilometri
Studenților li se pot elibera, pe de-o parte, legitimații de călătorie gratuite (adică biletele de tren) pentru călătoria la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, iar pe de altă parte, abonamentele lunare gratuite, potrivit normelor în vigoare. Însă aceste abonamente lunare au un număr nelimitat de călătorii doar pe distanțe până la 300 de kilometri, la clasa a II-a.
"Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera studenţilor legitimaţii de călătorie gratuite pentru călătoria la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, cât și abonamente lunare gratuite pentru studenţi cu număr nelimitat de călătorii pe distanţe până la 300 km, clasa a II-a", se prevede în norme. Așadar, studenții nu-și pot face abonamente gratuite pe distanțe mai mari de 300 de kilometri ca să beneficieze de câte călătorii doresc.
Mai mult, actul prevede că, în cazul cumpărării, de către aceeași persoană, a mai multe bilete gratuite în aceeași zi, pentru călătoria cu același tren sau pentru relaţii diferite în acelasi timp, "contravaloarea călătoriilor se va imputa posesorului de legitimaţie de student pentru gratuitate la transport".
În mod concret, pot beneficia de gratuitate doar studenţii români/străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă -- licență, master, doctorat -- în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România. Pentru că textul de lege nu face distincții, de gratuitate beneficiază atât studenții de la stat, cât și cei din facultățile particulare.
Comentarii articol (20)