Studenții, masteranzii și doctoranzii beneficiază de transport gratuit cu trenul, de la 1 februarie 2017, dar aceștia sunt obligați în continuare să-și procure biletele, chiar dacă nu plătesc nimic pentru ele, potrivit unui comunicat de presă recent al celor de la CFR Călători. Aceștia îi atenționează pe beneficiarii gratuității că nu pot călători legal cu trenul decât dacă au asupra lor un bilet de călătorie, actul de identitate și legitimația studențească pentru reducere/gratuitate.
Concret, beneficiarii își pot procura biletele de tren de la casele de bilete din stații ori de la personalul de tren, dar numai acolo unde în staţia de urcare nu există punct de vânzare bilete. Cumpărarea biletelor online sau de la automatele de bilete nu este, pentru moment, accesibilă celor care beneficiază de gratuitate, reamintește autoritatea feroviară.
Pentru a putea achiziționa gratuit biletul, sunt necesare următoarele documente:
- pentru studenţii de până în 26 de ani şi inclusiv pentru cei din anul I: legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport);
- pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani: adeverinţa pentru gratuitate la transport eliberată de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018.
Important! Cei care circulă fără bilet, precum și fără legitimație și act de identitate pot fi sancționați de personalul de tren, chiar dacă sunt, teoretic, beneficiari de drept ai gratuității - potrivit HG nr. 203/1994, amenzile se situează între 250 și 400 de lei. CFR Călători subliniază de asemenea și faptul că nu poate fi folosit pentru obținerea gratuității carnetul de student (adică în lipsa legitimației sau a actului de identitate).
De asemenea, studenții din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, potrivit comunicatului.
De gratuitate la tren beneficiază atât cei de la facultățile de stat, cât și de la cele private, însă potrivit HG nr. 42/2017, gratuitatea e acordată numai studenților care frecventează cursurile la zi și e valabilă doar pentru transportul la clasa a II-a a trenurilor din țară. Beneficiarii își pot procura atât bilete, cât și abonamente lunare, însă acestea din urmă numai pentru distanțe de cel mult 300 de kilometri - pentru mai multe detalii puteți citi acest material.
"Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la Bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (ex: supraaglomerare sau dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea", explică CFR Călători în comunicat.
Comentarii articol (5)