Având în vedere că avocații fac parte din entitățile vizate de Legea nr. 129/2019 și de obligațiile instituite prin aceasta (mai multe detalii despre aceste lucruri pot fi găsite aici), o întrebare care a apărut a fost întinderea obligațiilor acestei categorii profesionale. În mod special, nu era clar ce avocați trebuiau să desemneze persoane responsabile cu aplicarea Legii nr. 129/2019, în relația cu ONPCSB.
În urma întâlnirii de lucru la care am făcut referire mai sus, a fost clarificat acest lucru. Practic, „avocații, indiferent de forma de exercitare, urmează a respecta obligația de desemnare a persoanei cu responsabilități în aplicarea dispozițiilor legale”, a fost menționat într-un comunicat al UNBR (unde au fost detaliate concluziile ce au putut fi trase în urma întâlnirii cu ONSPCB).
Așadar, avocații trebuie să-și desemneze un responsabil pentru relația cu ONPCSB, indiferent că activează în cadrul unui cabinet individual sau că sunt parte dintr-o societate profesională cu răspundere limitată.
Vestea bună, însă, este că obligația vizează doar formele de exercitare a profesiei și nu fiecare avocat, în parte, care este implicat într-o formă de exercitare a profesiei. „În toate cazurile, formele de exercitare a profesiei sunt cele care au obligația de a desemna persoanele cu responsabilități în aplicarea Legii nr. 129/2019. Avocații care fac parte din cadrul acestor forme de exercitare a profesiei nu au obligația de înregistrare”, a mai fost menționat în comunicat.
Prin urmare, o societate civilă profesională, de exemplu, va trebui să își desemneze un reprezentant și nu fiecare avocat asociat în cadrul acelei societăți.
Din păcate, problema identificării avocaților care au obligația desemnării unui responsabil cu aplicarea Legii nr. 129/2019 este caracterizată de o lipsă de claritate și la nivelul legislației europene (Directiva 2015/849 [...] privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului care a stat la baza actului normativ menționat anterior [...]) care a stat la baza actului normativ relevant, din România. Deși o directivă este concepută să lase o anumită libertate statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește transpunerea acesteia în lege, Directiva 2015/849 conține foarte puține informații relevante specifice pentru avocați (în special în preambul).
Având în vedere că obligațiile la care sunt ținuți avocații, în baza Legii nr. 129/2019, sunt mult mai vaste și mai complexe, UNBR ar trebui să întocmească un ghid de bune practici relevant pentru avocați (prin consultare cu ONPCSB). Un astfel de ghid ar trebui să clarifice întinderea obligațiilor avocaților și aspectele practice ale conformării. Acest lucru a fost menționat în cadrul întâlnirii de lucru, însă se pare că ghidul încă se află în stadiu de proiect.
Comentarii articol (0)