Cea mai importantă modificare adusă de noul ordin ANRE procedurii de încheiere a contractelor de furnizare a curentului electric pentru clienții finali este eliminarea, de la 1 iulie 2021, a obligației de prezentare a actelor ce demonstrează dreptul de proprietate a unui spațiu.
În schimb, clienții finali care vor să încheie un contract de furnizare a electricității trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere cu privire la dreptul de folosință asupra spațiului pentru care se dorește semnarea contractului.
Concret, încheierea unui contract de furnizare a electricității se face de-acum în baza:
- acordului solicitantului, ce va fi exprimat fie în scris (atașat cererii de încheiere a contractului), fie telefonic;
- copiei actului de identitate ori certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al solicitantului (în cazul firmelor);
- declarației pe proprie răspundere a solicitantului:
- privind deținerea unui drept locativ, cu precizarea calității sale (proprietar/ coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar de rentă viageră etc.);
- privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului.
În 2020, ANRE stabilise că actul de proprietate nu mai este necesar la racordarea unei locuințe noi la rețeaua de curent electric. Și în acest caz, actul de proprietate a fost înlocuit cu o declarație pe propria răspundere.
Astfel, actul de proprietate nu mai este necesar la semnarea unui contract de electricitate pentru niciun fel de locuință, fie ea veche sau nouă.
În plus, convenția de consum încheiată de către furnizor cu clientul final devine obligatorie, iar, începând din 1 ianuarie 2022, datele de consum înscrise în aceasta vor fi utilizate și pentru facturarea serviciilor de distribuție în cazul în care nu este citit/ autocitit indexul echipamentului de măsurare.
Datele de consum transmise furnizorului de către operatorul de distribuție se stabilesc, după caz, pe baza:
- consumului de energie electrică înregistrat la locul de consum în perioada similară a anului precedent sau a consumului de energie electrică determinat ținând cont de cele mai recente citiri efectuate de operatorul de distribuţie;
- profilului de consum specific, determinat de operatorul de distribuţie pentru categoria respectivă de client final în cazul în care pentru locul de consum nu există istoric de consum.
Comentarii articol (9)