Dincolo de uniformizarea tratamentului fiscal pentru diurne -- indiferent că e vorba de indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională sau indemnizația de mobilitate --, actul normativ a introdus un al doilea plafon pentru stabilirea sumelor netaxabile. Până acum, calculul se raporta la un singur plafon.
Astfel, vorbim de sume netaxabile dacă acestea se încadrează în următoarele plafoane:
- în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește indemnizația;
- în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește diurna.
Notă: Pentru delegări sau detașări în țară, diurna stabilită de Guvern este de 20 lei pe zi, conform HG 714/2018. Pentru deplasările în străinătate, diurna este variabilă, fiind stabilită în euro sau dolari americani, potrivit HG 518/1995.
„Practic, noutatea absolută constă în plafonarea superioară a sumei neimpozabile a diurnei la nivelul de trei salarii de bază (salarii brute). Desigur, vom avea în vedere situația unei luni calendaristice și numărul de zile de delegare, detașare. Ca lucrurile să fie clare, reținem faptul că mai întâi analizăm plafonul de 2,5 ori nivelul pentru personalul din instituțiile publice și apoi plafonul de trei salarii brute de încadrare, iar diurna neimpozabilă este cea mai mică dintre aceste valori”, a explicat, într-un material remis recent redacției noastre, consultantul fiscal Adrian Bența.
„Avem, deci, două limite - prima este de 2,5 ori limita stabilită pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua este de maximum trei salarii de bază aferente zilelor de detașare/delegare, cea mai mică sumă dintre cele două plafoane și suma acordată efectiv fiind plafonul neimpozabil. Să nu se înțeleagă că se pot acorda direct diurne de maximum trei salarii. Nu. Se acordă 2,5 ori limita stabilită pentru instituții publice, dar nu mai mult decât echivalentul a trei salarii de bază ale salariatului”, au subliniat de curând și cei de la Saga Software.
Conform unor explicații primite de la specialiștii Biriș Goran, introducerea acestui al doilea plafon pentru calcularea diurnelor netaxabile înseamnă că situația poate fi diferită de la salariat la salariat.
Exemple teoretice |
Într-un exemplu prezentat de cei de la Saga, un angajat cu normă întreagă și salariul de bază egal cu minimul pe economie (2.550 lei), care pleacă cinci zile într-o deplasare în țară (în luna mai), poate primi o diurnă totală de 250 de lei (în acest caz se aplică plafonul referitor la limita diurnei pentru sectorul public, pentru că al doilea plafon este mai mare). Tot sursa citată a mai oferit și exemplul unui angajat cu normă întreagă și salariu de bază egal cu minimul pe economie, care pleacă cinci zile într-o deplasare în străinătate (tot în luna mai), în Germania (pentru care diurna este de 35 euro pe zi) - în cazul acestuia se poate acorda o diurnă totală de 1.738,65 lei (se aplică plafonul de trei salarii brute, pentru că primul plafon este mai mare). |
De ce s-a introdus al doilea plafon în schema de calcul? Specialiștii PwC România au lămurit, într-un alt articol remis nouă, că măsura va descuraja compensarea salariilor brute mici cu diurne netaxabile mari, practică ce avea ca scop plata unor taxe salariale mai mici la stat: „Având în vedere că plafonarea va impacta în special angajații care primesc salarii de bază mici, măsura pare să fie menită să descurajeze plata unor salarii mici și a unor indemnizații de delegare/detașare mari pentru a evita plata taxelor salariale.”
Pentru sumele ce depășesc plafonul maxim netaxabil aplicabil de la caz la caz, angajatorii trebuie să achite la stat atât impozit pe venit (cotă: 10%), cât și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Citește și: Angajatorii ar trebui să analizeze documentația internă privind diurnele și s-o adapteze la noutățile fiscale, recomandă specialiștii.
Comentarii articol (9)