Știm cu toții că, în momentul de față, Clasificarea Ocupațiilor din România (sau, pe scurt, COR) are destule lipsuri. Nu de puține ori angajatorii s-au lovit de faptul că anumite profesii nu sunt incluse în această clasificare oficială. Cu toate acestea, COR conține unele ocupații curioase, mai rar întâlnite în zilele noastre, de care sunt șanse mici să fi auzit generațiile tinere, cel puțin.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Iată mai jos care sunt opt dintre acestea, așa cum sunt ele incluse în Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Institutului Național de Statistică nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificării ocupațiilor din România - nivel de ocupație (șase caractere). Acolo unde a fost posibil, am alăturat definiții din Dicționarul Explicativ Român:
aburitor plută;
agent conducător câini de serviciu;
confecționer corzi din intestine;
electrician rural (cu precizarea că nu există în listă și ocupația de electrician urban);
gonaci - om care, făcând gălăgie mare, stârnește vânatul din ascunzători și îl gonește spre vânători;
haham - persoană care taie vite și păsări după prescripții rituale mozaice;
mățar - persoană care pregătește și vinde mațe (pentru cârnați);
scafandru greu.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (1)