avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... care este pedeapsa pentru fals in acte?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

care este pedeapsa pentru fals in acte?

Buna ziua. As avea nevoie de un sfat juridic. Sunt contabil la o firma. De cateva ori s-a intamplat cand administratorul era plecat din localitate si era ceva urgent semnam acte in locul lui, cu semnatura lui. A fost cazul chiar si a unor ordine de plata. Era cu acordul lui (verbal), ca practic el insista ca sa putem rezolva lucrurile cat mai repede. Prin ordine de plata s-au efectuat plati pentru activitatile firmei, nu in folosul meu. Acum am niste divergente cu seful meu din alte motive si ca sa se razbune vrea sa depuna plangere penala impotriva mea pentru fals in acte. Imi puteti spune va rog pentru fals in acte si mai ce altceva ma poate acuza si care sunt consecintele. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CataH , utilizator 18:45, 31 Octombrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
aveti mai jos variante ale falsului:

Falsul material în înscrisuri oficiale

Art. 470. - (1) Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 4 ani.
(2) Falsul prevăzut în alin. (1), săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.
(3) Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale, biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice.

Falsul intelectual

Art. 471. - Falsificarea unui înscris oficial, cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu sau de o persoană care exercită un serviciu de interes public, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu intenţie de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.
__________
Articolul a fost modificat prin liniuţa 67 din Rectificarea publicată în M.Of. 303 din 12.04.2005.

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

Art. 472. - Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 470, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Uzul de fals

Art. 473. - Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 4 ani, când înscrisul este oficial şi cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Falsul în declaraţii

Art. 474. - Declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unei autorităţi sau instituţii publice, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Falsul privind identitatea

Art. 475. - (1) Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau menţine în eroare o autoritate sau instituţie publică, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează încredinţarea unui înscris care serveşte pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept.

Tentativa se pedepseste
De cand s-au intamplat aceste lucruri de care faceti vorbire, seful d-voastra a mai ridicat personal extrase de la banca sau a mai semnat bilanturi? Daca da, putea sa vada de atunci ca s-au facut niste operatiuni pe contul firmei lui, eventual neautorizate de el si sa faca plangere penala....Mai ales ca in hotararea asociatilor cu privire la datele din bilantul contabil asociatii declara ca sunt sau nu sunt de acord cu cele scrise acolo. Daca nu ai pretentia ca un patron sa stie sa repartizeze sumele prin conturi si sa le inchida, macar cand ii pleaca bani din cont poate sa vada!!!!!!
Din pacate nu am cum sa dovedesc ca el a fost de acord, dar nu ma ajuta faptul ca platile nu s-au facut in folosul meu?
Adica de cand s-au intamplat evenimentele nu s-a intocmit pana acum nici un bilant?
De cand ati depus d-voastra ordinele de plata cu pricina el nu s-a mai dus deloc la banca?
Bilant nu s-a depus pt. ca s-a intamplat dupa iunie 2010. Ar urma sa se depuna pana la sf.lui mai cand le e termenul. Iar la banca s-a dus in repetate randuri. Stie despre plati, ca doar el a insistat sa le fac. Sunt plati marunte, facturi in urma serviciilor efectuate de noi.

Alte discuții în legătură

Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)
Condica prezenta acuta acuta Buna ziua.Va rog spuneti-mi daca condica de prezenta intr-o regie autonoma cu capital privat al primariei este considerata un act primar sau un act oficial? ... (vezi toată discuția)