avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributiile sociale la pfa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributiile sociale la pfa

Poate asa se atrage atentia celor care cunosc.
Problema se pune in felul urmator...
PFA... neangajat nicaieri... Depunde declaratiile pentru impunere pensie si santate... primeste deciziile de impunere... si plateste la administratia financiara, acele decizii...
PFA-ul trebuie sa aiba contract cu casele respective? O persoana de pe forum, la aceasta intrebare a tinut una si buna ca se elibereaza deciziile de impunere si platesti la administratia financiara.
ATENTIE!!! DOAR PLATESTI.
La administratia financiara doar se plateste, administratia financiara vireaza banii in contul celor doua institutii. Plata se poate face si la trezorerii.
Aici vine din nou intrebarea... Trebuie ca pfa-ul sa faca contracte cu cele doua case?
Nimeni nu stie.... nimeni nu raspunde...
Cei de la administratia financiara nu au bazele de date ale celor asigurati la acele case, deci nu au de unde sa stie situatiile celor asigurati.
Alta intrebare...
Daca doar platesc si nu am contract cu casele respective... ce sa mai platesc la stat cand imi pot face o pensie privata (la care oricum ies mai bine ca aia de la stat) si imi fac un contract cu o casa de sanatate privata (unde benificiez de servicii net superioare celor de la stat)? Culmea la mai putini bani decat dau la stat.
Avand in vedere legile acestei tari...
Eu in baza a ce platesc acele taxe? A deciziilor... a declaratiilor? Ca asa vrea P...ta sau B...scu? Din cate stiu eu, pentru anumite servicii pe care le platesti, le platesti in baza unor contracte.
Cum mai merge vechimea la pensie daca eu nu am contract?
Am o problema de sanatate si eu cotizez si cand ajung la doctor si se verifica la casa de asig de sanatate ca eu nu am contract cu ei.. nu figurez ca fiind asigurat... Ce se intampla?(oricum platesc iar din buzunar chiar daca as fi asigurat)
Raspunsul celor de la ANAF
"Declaratii si deciziile de impunere nu tin loc de contract cu respectivele case."

Deci domnilor contabili, imi puteti spune si mie cum puteti plati o factura la telefonia mobila fara sa aveti contract?
Sa va desenez...
Aveti un abonament de telefonie mobila la firma X, si va duceti la partenerul A al firmei X unde platiti factura. Partenerul A al firmei X vireaza firmei X suma incasata de la dvs.
Daca nu ati avea un contract cu firma X cum ar putea A sa trimita banii in contul lui X si sa stie ca banii respectivi sunt ai dvs?

Dupa atatea exemple... revin cu umila mea intrebare
Unde trebuie mers pentru a face aceste contracte, pentru un PFA, din Bucuresti din sectorul 6.

Cu stima,
Pt sanatate mergeti la casa de asigurari de sanatate care se afla pe langa BiLLA pe langa circul Globus, nu stiu cum se numeste exact zona ( pe linia tranvaiului 5) unde vi se va da un biletel ce contine exact datele pe care le doriti. In principiu va pune sa aduceti adeverinta de la administratia financiara de sector din care sa reiasa veniturile pe 5 ani ( dureaza 7 zile sa le obtineti si vreo 10 lei) dupa care va trimite la Registrul Comertului la cel din zona Alba Iulia pentru a aduce o evidenta pe ultimi 5 ani din care sa reiasa daca a-ti avut si alte firme sau a-ti fost asociat in alta firma etc... aici va cossta 10 lei si se elibereaza in 3 zile sau la urgenta costa 20 lei si se elibereaza in 24 ore).Cu aceste acte va intoarceti la casa de asigurari de sanatate, mergeti la un ghiseu unde astepttati ceva timp, vi se da o foaie de calcul , mergeti inapoi la administratia financiara, sa platiti, va intoarceti la casa de asigurari la alt ghiseu daca vreti sa luati si o adeverinta pe care sa o aveti pe parcursul anului in caz ca va trebuie.
Este scris atat de incorect si de ametitor pt. ca asa m-am simtit si eu cand mi-am facut asigurare de sanatate.
Pt. pensie este si mai complicat. Important este sa mergeti la ITM de acolo vi se va da o foaie cu toate detaliile de care aveti nevoie.
Buna seara,

Dupa 1 iulie, ca PFA trebuie sa depuneti Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Aceasta se depune pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu. Potrivit instructiunilor de completare a formularului, venitul baza de calcul pentru calculul contributiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Prin Decizia de impunere privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale - formular 610, organul fiscal va stabili obligatiile de plata reprezentand contributiile la pensii datorate de contribuabili.

Au obligaţia completării şi depunerii la organul fiscal competent (organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu) a declaraţiei privind venitul asigurat, persoanele care se autorizează pentru activităţile respective după data de 01.07.2012.
Pentru veniturile persoanelor fizice obţinute anterior datei de 01.07.2012, competenţa în administrarea contribuţiilor sociale datorate precum şi în soluţionarea eventualelor contestaţii împotriva actelor administrative prin care s-a făcut stabilirea acestora, revine caselor de asigurări sociale. Ca urmare, persoanele fizice care au realizat venituri anterior datei de 01.07.2012 şi pentru care aveau obligaţia plăţii contribuţiilor sociale, dar nu le-au declarat, sunt obligate să completeze şi să depună declaraţia de asigurare la casele teritoriale de asigurări.
Contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi neachitate până la data de 01.07.2012, vor fi urmărite şi încasate de către ANAF, care va prelua şi procedurile de executare silită aflate în derulare.


Pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate, plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe baza declaraţiei de venit estimat/declaraţiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit. Pentru contribuţia de asigurări sociale plăţile anticipate se stabilesc pe baza venitului declarat.

Contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice stabilite de către organul fiscal în decizia de impunere, se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru. Stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin decizia de impunere anuală, pe baza căreia se regularizează sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.


[ link extern ]


Va rog sa cititi si acest articol publicat de Avocatnet.

www.avocatnet.ro/content/art...


Imi pare rau ca ati fost atat de dezamagit de noi, contabilii carora trebuie sa ne desenati ca sa intelegem ceea ce ati intrebat Dvs.

In calitate de contabil am raspuns intrebarilor pe care le-ati postat aici. Nu stiu daca raspunsurile mele vor indeplini doleantele Dvs., insa in calitate de moderator al forumului Avocatnet, pentru limbajul folosit in postarea de mai sus imi rezerv dreptul de a va acorda "Avertisment" in topicul destinat acestora.

Va multumesc.

Moderator,
Ec. Gabriela Ionescu



Imi cer scuze colegilor moderatori ai acestui forum, pentru interventia mea de aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la pensie si sanatate pfa ContSters66930 ContSters66930 As dori sa stiu si eu unde trebuie sa merg pentru a face contract pentru pensii si pentru sanatate, in Bucuresti. Conteaza sectorul? Am depus declaratiile la ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)
Pfa - fermier auricaa auricaa Buna ziua. Pentru a primi subventiile pentru agricultura am fost nevoit sa imi infiintez un PFA -fermier . Va rog sa imi spuneti daca am vreo obligatie fiscala ... (vezi toată discuția)