avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea Contractului Individual de Munca si a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea Contractului Individual de Munca si a Codului Muncii de catre Angajator

Buna ziua. Am deschis acest subiect fiindca am o problema relativ majora cu firma / compania pentru care lucrez in momentul actual. As dori sa mentionez inca de la inceput ca aceasta problema nu ma afecteaza doar pe mine personal ci peste 100 de angajati aflati in aceeasi situatie. Problemele au inceput in luna Iunie cand, pentru prima data, salariile au fost date in 2 transe, a - 2 - a dupa data trecuta in Contractul Individual de Munca, si anume data de 15 a fiecarei luni. Acelasi lucru s-a intamplat apoi si in luna Iulie. Iar luna aceasta, dupa ce ne-au virat in conturi o suma echivalenta cu ~ 40% din salariul net luni 17 August, aseara spre sfarsitul programului managerii ne-au adunat pe toti angajatii care inca mai eram la sediul firmei pentru a ne transmite mesajul trimis de catre conducerea firmei / companiei :

Incepand cu data de 19 August ( adica astazi ) se suspenda activitatea, pana la data de 30 August, din motive tehnice.

Evident, problema principala fiind banii care ni se cuvin, explicatia lor a fost ca sumele restante nu pot fi platite decat din banii pe care ar urma sa-i trimita in perioada urmatoare firma / compania "mama", din Polonia. Nu ni s-a spus concret o data, doar asa foarte evaziv ca cei care avem de luat banii pe card ii vom lua vineri si cine are de luat cash, cand va reveni departamentul de HR.

In urma acestor intamplari, o parte ( peste 20 ) dintre angajati am decis astazi sa mergem la ITM si sa inregistram o reclamatie, in care pe langa aceasta problema principala am mai sesizat si faptul ca nu s-a respectat ( conform Codului Muncii ) dreptul nostru la 2 zile libere consecutive, saptamanal, de multe ori lucrand in zilele de Sambata pentru care primeam libera o alta zi stabilita de cele mai multe ori de ei, din saptamana care urma ( Luni-Vineri ).

Pe langa aceste lucruri, as dori sa mentionez faptul ca in ultima perioada ni s-au impus pe banda rulanta in regulamentul de ordine interioara ZECI de restrictii si schimbari in detrimentul nostru, am fost chemati la munca Sambata aceasta de Sf. Maria sub pretextul ca vom fi platiti dublu, cand de fapt ei intentionau sa suspende activitatea si nu ne dea nici macar restul de bani care ni se cuvin pentru luna trecuta.

As dori niste sfaturi despre cum ar trebui sa procedez / procedam in continuare. Reclamatia depusa astazi la ITM este semnata ca peste 20 de angajati, insa din cate m-am informat eu de pe forum, ITM-ul nu are puterea de a obliga firma / compania angajatoare sa ne plateasca salariile ci poate doar constata neregulile si poate sanctiona cu o amenda. Din cate stiu singura varianta in urma careia ne-am putea recupera banii, intr-un final, ar fi sa-i actionam in judecata. Cat timp ar trebui sa treaca, dupa parerea dvs., pana cand ar trebui sa luam si aceasta masura impotriva lor, in cazul in care nu ne primim salariile ? Sincer dupa cum se prezinta situatia, noi ( angajatii ) suspectam ca nu este vorba despre o suspendare ci despre inchiderea definitiva. Mai mult de atat, din cate am inteles de la o colega care s-a intors la sediul firmei dupa ce am depus reclamatia la ITM, directoarea a afisat o atitudine sfidatoare, intrebata ( in engleza ) cand ne vom primi banii aceasta a replicat : "If you want money, earn it !".

Sunt colegi de ai mei in situatii mult mai dificile decat a mea, eu personal vreau doar sa se faca dreptate si sa primim banii pentru munca prestata fiindca asa mi se pare corect, dar sunt oamenii care din cauza acestei situatii nu isi pot plati chiriile, intretinerile si alte facturi, ba chiar sunt si cativa la care se pune problema ca n-au bani de mancare. Asadar, draga forum Avocatnet, ce ar fi de facut ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:48, 7 Ianuarie 2016
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).


Seizarea ITM-ului si actiunea in instanta pot fi depuse concomitent.

De asemenea, dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Multumesc freeelis pentru postare insa sincer stiam deja toate aceste lucruri... intr-un mod destul de amuzant, tot de la tine, fiindca ai mai postat pe forum lista cu ce demersuri pot fi facute in acest caz. Revin cu noutati in acest caz, noutati in urma carora pot spune ca devenim din ce in ce mai disperati si avem nevoie de o solutie cat mai rapida, daca aceasta exista macar. Intre timp, asa cum multi dintre noi estimam inca de cand am fost anuntati de asa-zisa "suspendare din motive tehnice", conducerea ( adica un grup de polonezi ) a inceput bine merci sa-si impacheteze catrafusele, fiindca bineinteles urmeaza sa se tireze din tara. Noi inca nu am primit banii, managerii nu mai raspund la telefon nimanui desi cred ca au fost sunati de mai bine de o suta de ori astazi, team leaderii sustin ca nu stiu nimic desi pana la urma am aflat indirect ca acestia stiau ce urma sa se intample inca de vinerea trecuta. Eu sunt plecat din Bucuresti, mai degraba din pacate desi din fericire. O parte dintre colegii mei au fost astazi la sediul firmei si i-au suprins pe polonezi strangand din lucruri. I-au tratat cu dispret si aroganta, nelasandu-i sa intre inauntru, fara sa spuna nimic despre ce au de gand sa faca in legatura cu salariile noastre. In ritmul actual, se pare ca de luni nu va mai fi nici urma de ei, din cate am inteles deja au golit depozitul de toate marfa care se afla acolo. Ce ar fi de facut deci, in regim de urgenta ? Noi deja nu stim ce sa mai facem, multi vor sa dea firma in judecata, cativa cauta sa apeleze la ziare si televiziuni pentru articole si reportaje... in fine, ideea este ca din calculele noastre, suma pe care o datoreaza doar departamentului de call-center e de peste 100.000 RON !
Exista cumva vreo posibilitate de a afla catre ce conturi s-au facut ultimile plati, cat timp stim banca si chiar si sucursala unde contabila depunea banii ce urmau sa ne intre noua pe carduri ? Este vorba de BRD-ul de la P-ta Cotroceni. Vrem sa aflam cine si-a luat banii si cine nu, fiindca suntem siguri ca managerii si team leaderii ne-au mintit cu non-salanta, sustinand ca sunt in aceeasi situatie cu noi cand de fapt ei stiau de mai mult timp si in acelasi nici nu pareau deloc afectati iar acum nu mai raspund la telefon.
Nu cred ca exista o astfel de posibilitate decat daca contabila va spune asa ceva.
Politia economica a Sectorului 6 ( pe raza caruia isi are sediul compania ) nu ar putea face nimic in acest caz ? Cineva mi-a spus ca ar trebui sa facem o sesizare la aceasta institutie. Este si aceasta o optiune ?

Intr-o astfel de situatie, care ar fi onorariul cel mai mic pe care l-ar percepe un avocat / un mediator, in prima instanta ? O colega a vorbit cu o avocata care i-a spus ceva de genul 200-300 lei, o si un mediator cu care am discutat eu mi-a spus de 100 lei pentru derularea dosarului si daca reprezentantii companiei raspund si se prezinta la sedinta de mediere, se semneaza acordul de mediere, care ne-ar costa 1300 lei. E mult, e putin ? Noi suntem aproape toti la pamant cu banii, avand in vedere ca toti avem de luat contravaloarea a peste o luna de munca, de aceea intreb.

Alte discuții în legătură

Reclamatie itm nykolae nykolae Am o problema si nu stiu daca imi mai pot recupera bani!Am lucrat la o firma din brasov pana acum o saptamana si am fost nevoit sa plec ca nu ni se daduse ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Societate in faliment Florin8911 Florin8911 Buna ziua.am avut o firma care a fost data in judecata pt faliment care avea datori la stat.intrebarea mea este:eu am cumparat cu prietena mea anul terecut un ... (vezi toată discuția)