avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Activitate alexul12

Activitate alexul12

@ Patrick_
ma bazez pe Codul Familiei, asta in cazul in care nu s-a modificat profund fata de ce stiam eu. Si apoi e si normal sa fie asa: in casatorie toate obligatiile sunt comune, deci la o despartire/mostenire bunurile se impart la 1/2. Exista intr-adevar si o categorie de bunuri care raman proprii fiecaruia, chiar si dupa casatorie (citez din memorie: bunuri provenite din mosteniri, brevete, inventii etc.). Restul - comune. La fel si cu banca.

Dumneavoastra pe ce va bazati afirmatiile?

Cum v-am spus, adresati-va unui notar, el va poate cel mai bine indruma.
Imi cer scuze ca intervin, nu sunt avocat, dar din bruma de drept facuta acum ani buni la facultate imi aduc clar aminte ca bunurile dobandite in casatorie sunt bunuri comune ale sotilor. Cu alte cuvinte, dvs. daca va cumparati casa in rate si inca aveti rate de platit la banca la momentul incheierii casatoriei se cheama ca nu ati dobandit inca bunul. Mai exact, partea de casa care a ramas de achitat se va considera bun comun al partilor dupa momentul incheierii casatoriei, iar sotul va avea dreptul la jumatate din aceasta parte achitata in comun.

Revenind la problema de fond (daca banca va poate obliga sa platiti si datoriile lui), mie mi se pare destul de evident: DA, casatoria vine cu drepturi si obligatii, la fel ca si in cazul apartamentului dvs. In momentul cand deveniti sotie aveti obligatia sa va achitati in comun obligatiile, dar si dreptul de a beneficia de orice bun obtinut in timpul casatoriei. Adica orice ar fi cumparat sotul inainte de casatorie si pentru care nu a achitat inca ratele va deveni automat bun comun daca impreuna cu el, in cadrul casatoriei, achitati aceste obligatii (mai exact, veti avea dreptul la 1/2 din partea de bun achitata in comun).

Trebuie totusi sa verificati asta cu un notar sau avocat, dupa cum v-am spus eu n-am competenta necesara.
Salut tuturor. Problema:
- bunic + bunica au o casa.
- bunica moare, dar nu se dezbate succesiunea.
- moare si bunicul - acum vrem sa dezbatem. Succesiunea dupa el decurge normal (a facut un testament, n-a avut copii cu bunica, nu l-a atacat nimeni deci).
- problema insa vine la succesiunea bunicii: aici suntem 5 nepoti +... bunicul? Se include si el in masa succesorala, chiar daca intre timp a murit? Caci bunicul are niste frati, banuiesc ca daca il luam in considerare atunci au dreptul si acestia...

Multumesc
Răspuns la discuția Se poate lasa mostenire astfel ?
xald a scris:

2. parintii dvs renunta in favoarea bunicului dupa mostenitrea de la bunica

Pai tocmai asta e problema, ca nu se inteleg. Mama lui nu va renunta, de aici pleaca totul.

Desigur, cel mai bun sfat vi s-a dat deja (nr.5 de la xald): intelegeti-va, e cel mai ieftin si mai rapid - toate celelalte dureaza, costa si va vor lasa tuturor un gust amar care va fi transmis peste generatii (vorbesc din experienta).
Răspuns la discuția Se poate lasa mostenire astfel ?
Exact asa am scris si eu - dvs. ma rog, preferati procentele (de fapt, ca sa fiti mai exact, e vorba de 12,5% etc). Matusa e de fapt mama lui, dar eu tare ma indoiesc ca va dori sa fie despagubita doar la valoarea de impozitare - poate cere expertiza la valoarea de piata. In plus, din cate inteleg, n-au facut inca succesiunea de pe urma bunicii, deci deocamdata n-au ce tranzactiona.

Contract de intretinere nu te sfatuiesc sa faci - e greu de realizat, trebuie sa dovedesti ca ai mijloacele financiare necesare sa-l intretii pe bunic, in plus e usor atacabil (mai ales daca bunicul e trecut de 70 ani si nu i-ati facut o expertiza psihiatrica la IML inainte sa semnati contractul). Mama e mostenitor de drept (legatar), va ataca orice - doar un contract de vanzare-cumparare e solutia. Rezolvati insa intai cu succesiunea dupa bunica.
Răspuns la discuția Se poate lasa mostenire astfel ?
Nu sunt avocat, iti zic doar din experienta (avocatii ma pot corecta):

Cand traiau amandoi bunicii aveau 1/2 fiecare. Cand a murit bunica, sotul supravietuitor (bunicul) a mostenit 1/4 din partea bunicii iar restul de 3/4 i-au mostenit copiii (adica mama ta si fratele ei). Deci partea bunicului din casa acum e 5/8 (1/2+[(1/4)x(1/2)]). Pe asta o poate lasa mostenire, restul de 3/8 se imparte in mod egal intre cei 2 copii (mama + fratele). Dar si partea sa ii va fi greu sa o instraineze, fiindca mama si fratele ei au drepturi rezervatare asupra mostenirii. Singura solutie e sa ti-o vanda tie cat traieste (platind, evident, taxele aferente, care se pot afla la orice notar). Insa problema ta e ca nu s-a facut succesiune dupa bunica, deci deocamdata nu poate vinde ce nu are. Iar daca mama nu vrea sa se prezinte la succesiune, o sa ai de tras vreo cativa ani buni prin instante.
Multumesc foarte mult, un raspuns scurt si la obiect. Pentru cand mai aveti timp: banuiesc ca pentru stabilirea unei sulte/tranzactii trebuie sa fie evaluat bunul. Cum se stabileste valoarea bunului (in cazul de fata, e vorba de o casa)? Se merge pe valoarea de la administratia financiara sau se face o expertiza (si daca da, cine o plateste)? In cazul in care de-a lungul timpului am facut amenajari (pentru care am facturi pe numele meu), le pot deduce din valoarea estimata a casei? Dar anumite facturi pe care le-am achitat dupa bunicul (gen 3000 RON la gaze)?

Acestea au fost ultimele intrebari, multumesc inca o data pentru tot efortul.
Multumesc pentru raspuns. Problema e mai complicata, fiindca amandoi fratii locuim in strainatate si ne-ar fi foarte greu sa ne aparam drepturile la termenele stabilite de instante. Angajarea unui avocat e solutia, dar vroiam sa stiu cam la ce orizont de timp ne putem astepta. Pentru iesirea din indiviziune instanta va decide vanzarea bunului, sau ne va lasa in continuare sa "negociem" intre noi, cu singura diferenta ca vom avea actul succesoral clarificat?

Cu alte cuvinte, efortul cu instanta va aduce un rezultat concret, sau inca o hartie de care si-asa ne putem lipsi?

Multumesc.
Răspuns la discuția masa succesorala
Salut,

Nu sunt avocat, dar am trecut prin situatii similare si iti spun din experienta:
1. fratele tau trebuie sa faca o procura zisa "speciala" la consulat/ambasada din tara in care este si prin care renunta la mostenire. Atentie: daca zice ca renunta, inseamna ca renunta la TOATA mostenirea in favoarea TUTUROR mostenitorilor (deci daca ai tata in viata, si in favoarea lui) - cu alte cuvinte, renuntarea este generala, nu se face in folosul cuiva anume. Daca mai sunt si alte bunuri decat acea garsoniera, renuntarea se aplica si asupra lor (terenuri, masini etc.).

2. unele institutii cer procura in original - de ex., procura speciala se elibereaza doar pentru succesiune si ti-o opreste notarul in original (de altfel, nici nu ai avea ce face cu ea in alta parte).

Sper ca ti-am fost de ajutor.
Salut tuturor,

Iata situatia mea: au decedat mama si bunica, apoi bunicul (la 1 an dupa ele). La succesiunea mamei n-au fost probleme, lucrurile erau clare. Problemele apar acum, la succcesiunea dupa bunici. La mostenire am venit toti nepotii, copiii mamei (suntem 5, 2 dintr-o casatorie, 3 din alta). Succesiunea dupa bunicul s-a desfasurat normal, fiindca el a lasat testament unuia din noi pentru toata partea sa din casa. La moartea bunicii, bunicul fiind supravietuitor avea o cota-parte din partea ei pe care, nefacandu-se succesiunea, nu a putut-o include in testament. Problema noastra (a celor 2 copii din prima casatorie) este ca ceilalti 3 refuza de ani buni sa semneze succesiunea dupa bunica, si asta pentru ca ei beneficiaza in prezent de casa si nu vor vanzarea ei. Mai mult, pretind sa facem un act notarial prin care ne obligam ca la vanzarea casei sa impartim suma in cote egale, adica sa nu tinem cont de testamentul lasat noua de catre bunic (testamentul a fost lasat ca semn de multumire ca l-am ajutat cu bani, medicamente, spitalizari etc zeci de ani la rand, ajutandu-i deci indirect si pe ceilalti 3 frati vitregi, minori atunci, care locuiau si locuiesc inca acolo).

Intrebarea mea este cum pot solutiona succesiunea in aceste conditii. Mentionez ca nu se pune problema de acceptarea succesiunii (termenul de 6 luni), pentru ca toti am acceptat succesiunea, insa nu ne-am inteles la dezbaterea ei, iar notarul ne-a spus ca in aceste conditii el nu are nici o putere si singura solutie e instanta. Care ar fi solutia legala pentru a iesi din impas si cam cat ar dura in instanta o astfel de solutionare?

Multumesc mult,

Alex