avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Activitate roby77

Activitate roby77

Răspuns la discuția Formulare E101 ( A1 )
daca cititi conditiile pentru acordarea formularului A1 o sa vedeti ca se impune ca numarul angajatiilor detasati in strainatate sa nu depaseasca 50% din numarul total al anjagatiilor
Răspuns la discuția Obtinerea formularului A1
Buna ziua,
Va expun atentiei urmatoarea situatie:
Am un SRL al carui unic asociat sunt, firma are ca obiect consultanta in domeniul ingineriei. SRL are un singur angajat: Eu.
In momentul de fata am un contract de prestari servici pe un proiect la o firma din Germania. Ca sa pot lucra acolo imi trebuie formularul A1 insa uitandu-ma pe conditiile care trebuie indeplinite pentru obtinerea lui imi dau seama ca este imposibil, adica nu il pot obtine pentru ca cifra de afaceri provine din strainatate si pentru ca mai mult de 50% din angajatii firmei urmeaza a fi detasati (firma avandu-ma angajat doar pe mine inseamna ca prin plecarea mea ar avea 100% din angajati in strainatate).
Este o situatie putin absurda deoarece in situatia asta sunt obligat sa ma declar ca persoana independenta (freelancer) in Germania si sa platesc toate impozitele acolo, deci statul Roman o sa piarda taxele si impozitele pe care le-as fi putut plati in Romania.
Am vazut doar acum postul tau si as fi curios sa stiu cum ai rezolvat situatia respectiva. Si eu urmeaza sa fiu pus in situatia ta, adica am un SRL in romania si urmeaza sa prestez servicii la o firma in Germania. Din ce am aflat pana acum am nevoie de un formular european A1 pe care il elibereaza CNPAS Bucuresti. Acesta ar tine loc de permisul de munca in Germania deoarece dovedeste ca sunt angalat in Romania si imi platesc toate taxele si impozitele aici.
Problema mare este birocratia foarte mare pana il obtii pentru ca se cer o groza de acte si documente la noi la CNPAS...
Buna ziua,

as avea nevoie de un model de hotarare AGA pentru a putea relua activitatea unui SRL suspendat in 2009.

multumesc anticipat celor care ma pot ajuta

as dori sa stiu care este procedura daca vreau sa reactivez un SRL la care i-am suspendat activitatea in luna noiembrie 2009

ce taxe urmeaza a fi platite?
uite aici un link catre un calculator de salariu net din brutul anual pentru Spania :

[ link extern ]

Pentru 48.000 euro/an rezulta un net lunar de 2732.37 euro
Pentru 54.000 euro/an rezulta un net lunar de 3044.41 euro

sumele pot diferi putin daca ai dreptul la anumite deduceri in functie de starea civila, numar de copii etc...
namiru a scris:

In cazul misiunilor speciale da, se asigura. Verificati pe urmatorul link
[ link extern ]
In baza codului muncii, delegarea nu este incadrata ca o misiune.
Angajatorul are dreptul sa dispuna delegarea, fara sa va ceara acordul.
Art. 42. [modificarea unilaterală a locului de muncă]
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Art. 43. [delegarea]
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
[ 19 adnotări ]
Art. 44. [durata delegării]
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Puteti sa ii cereti amiabil angajatorului sa acopere cheltuielile privind asigurarea medicala sau asigurarea de sanatate, explicandu-i necesitatea acesteia.
Dar nu il obliga legea, cel putin nu condul muncii.




Art. 18. - (1) În cazul în care persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, urmează să îsi desfăsoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligatia de a-i comunica în timp util, înainte de plecare, informatiile prevăzute la art. 17 alin. (2), precum si informatii referitoare la:

a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;

b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum si modalitătile de plată;

c) prestatiile în bani si/sau în natură aferente desfăsurării activitătii în străinătate;

d) conditiile de climă;

e) reglementările principale din legislatia muncii din acea tară;

f) obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viata, libertatea sau siguranta personală;

g) conditiile de repatriere a lucrătorului, după caz.

(11) Informatiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie să se regăsească si în continutul contractului individual de muncă.

(2) Dispozitiile alin. (1) se completează prin legi speciale care reglementează conditiile specifice de muncă în străinătate.

As dori sa stiu daca poate care sunt acele legi speciale care reglementeaza conditiile speciale de munca in strainatate?
Pt doamna consultant in resurse umane- NU ma intereseaza sanctiunile pot pleca oricand din firma doarece nu duc lipsa de oferte de munca.

Problema generala este alta...Chiar nu exista nici o lege in Romania in care sa se precizeze clar conditiile si cadrul legal in care un angajat al unei firme din romania poate fi trimis sa lucreze in strainatate. Eu de exemplu ar urma sa plec in Africa, maine poimaine putem fi trimisi in Iraq fara ca angajatorul sa aibe nici o obligatie si nu putem refuza pentru ca riscam o sanctiune?? In ce tara traim oameni buni ?!
Urmeaza sa plec in afara Europei deci cardul european de asigurat nu ma ajuta cu nimic. Nu inteleg de ce trebuie sa imi platesc din propriul buzunar o asigurare medicala pentru a fi acoperit...in definitiv merg acolo in interese de servici nu in vacanta. Suma este f mica pt o asigurare basic de urgenta valabila insa pentru o asigurare medicala internationala full la allianz suma este intre 90-120 euro pe luna in functie de obtiuni: [ link extern ]

Va multumesc pentru raspuns si in cazul in care angajatorul refuza sa incheie o astfel de polita o sa refuz delegatia.
Buna ziua,

Va rog sa imi precizati daca un angajator este obligat de lege sa incheie o polita de asigurare medicala valabila in strainatate pentru un angajat care urmeaza sa desfasoare activitatea in straintatate pentru o perioada de 3 luni.

Urmeaza sa fiu trimis 3 luni in strainatate si angajatorul refuza sa imi plateasca o polita de asigurare medicala spunandu-mi ca nu este obligat de nici o lege sa faca asta.

As dori sa stiu daca are sau nu obligatia sa incheie o asigurare medicala pentru angajatul ce urmeaza sa plece in strainatate.

Va multumesc anticipat