avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Activitate Paul_M

Activitate Paul_M

Răspuns la discuția prima pt. nastere
Sunt medic rezident, am depus anul trecut in iunie o cerere pentru prima de nastere, dar Spitalul angajator nu mi-a dat nici un raspuns si nici nu m-a platit. Verbal am primit de la doamna de la salarizare, un raspuns de genul: "Puteti depune cerere dar degeaba, pentru ca nu veti primi nimic. Nici o angajata nu a primit pana acum."
Ce sa fac in aceasta situatie?
Am refacut cererea cu precizarea art din CCMUNN si o voi inscrie la registratura Spitalului, dar ma tem de acelasi refuz. Ma sfatuiti va rog cum ar trebui sa procedez mai departe? Cat timp dupa nasterea copilului pot primi acest drept? Am nascut in mai 2008.
Multumesc!
Nu se pune problema de a obtine retroactiv vreun concediu ! Evident ca sotul meu a facut cererea inainte de data de 14.02. de la care solicita intrarea in concediu. Insa nu a primit raspuns de la angajator! Iar saptamana aceasta evident ca lucreaza! Daca eu m-as fi reintors la clinica, ce as fi facut cu copilul?!
Nu avem cu cine lasa copilul. Daca angajatorul nu spune clar de cand ii aproba cererea, eu de unde sa stiu cand sa imi reiau activitatea?! Problema nu este la mine, eu intr-o zi am rezolvat cu toate hartiile si aprobarile necesare, problema este la angajatorul sotului care amana luarea unei decizii, mai intai ca nu are cartea de munca predata lor (asta s-a rezolvat), apoi ca trebuie sa rezolve cu n probleme administrative, pe urma ca ar trebui sa fac eu dovada ca nu ne vom suprapune cu indemnizatia...
Mi se pare absurd! Din moment ce in dosarul pentru primarie eu oricum voi atasa o declaratie pe propria raspundere ca nu mai beneficiez de aceasta indemnizatie, nu inteleg de ce insista angajatorul cu cererea mea?
Repet: nu imi pot permite nici o zi pauza intrucat nu am cu cine lasa copilul.
Deci revin cu intrebarea: este legal (are dreptul) ca angajatorul sa conditioneze decizia lor de acordare a CIC sotului cu cererea mea catre Primarie de renuntare la indemnizatie ?

Chiar si de la Primarie ni s-a spus ca ar trebui sa astept decizia angajatorului sotului, pentru a sti din ce data sa imi depun eu cererea!
Sunt in CIC, iar baietelul nostru are 9 luni. Dorim sa schimbam, sa intre sotul meu in CIC, iar eu sa imi reiau activitatea. Sotul meu a depus cerere pentru intrare in CIC inca de saptamana trecuta, dar nu a primit raspuns de la angajator pe motiv ca asteapta mai intai copie dupa cerea mea de reluare a activitatii, respectiv de renuntare la indemnizatie (adresata Primariei).
Problema este ca neavand cu cine sa lasam baietelul, vrem sa avem continuitate in CIC, adica prima zi in care merg eu la job, safie si prima zi de concediu a sotului.
Sunt legale pretentiile angajatorului sotului?
Mentionez ca cererea era pentru intrare in cic din data de 14.02.2009!
Va multumesc pentru toate informatiile !

Mai am o intrebare: la o cerere pentru intrare in cic in cat timp este obligat angajatorul sa dea un raspuns?
Sau este obligatia angajatului sa depuna cererea cu un anumit timp inainte de data de la care doreste sa intre in cic() ?

Legat de examenul medical, daca nu este vorba despre examinarea periodica, la un medic de medicina muncii, nu cred totusi ca un angajator poate obliga la un consult medical... nu ?! Gresesc?
Nu imi este prea clar.
Imi spuneti va rog, in concluzie, toata aceasta situatie poate impiedica intrarea in cic?
Mentionez ca intr-o discutie telefonica cu seful direct (care a generat toata situatia), acesta a prezentat situatia angajatului ca avand 2 optiuni: sanctiune scrisa in cartea de munca sau demisia. In cazul in care se solicita demisia, aceasta afecteaza intrarea in cic?
Este obligat angajatul sa se prezinte la un examen medical (intr-un cabinet de medicina muncii) stabilit de companie?
Daca la data si ora celei de-a 2 a convocari (precizez ca angajatorul si convocarea sunt in alt oras decat cel de domiciliu), angajatul este citat la Tribunal intr-o problema personala (fara legatura cu acest conflict cu angajatorul) cum ar trebui sa procedeze?
Va multumesc!
elis a scris:

Paul_M
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele respective.
Nu cred ca exista vreun angajator care sa refuze aprobarea unei astfel de cereri.


Situatia este putin mai complicata.
Mai exact, a intervenit o problema intre angajat si firma: in ultimele 2 saptamani angajatul s-a aflat in concediu medical, pe care insa l-a comunicat abia dupa cateva zile. Conducerea firmei la sugestia sefului direct a trimis in urma cu cateva zile o convocare pentru cercetare disciplinara (pentru lipsa de la locul de munca pe perioada de CM, intarziere in finalizarea unor lucrari, depasirea unor termene de predare...).
Data intalnirii fiind in perioada de concediu medical, angajatul nu s-a prezentat, dar a trimis hartiile justificative si o declaratie in care aducea argumente impotriva acestor acuzatii. Din ziua imediat urmatoare incheierii concediului medical a depus cerere pentru intrare in CIC. Singurul raspuns primit din partea companiei a fost o noua convocare pentru cercetare disciplinara intr-o zi cand, daca s-ar aproba cererea pentru CIC, angajatul ar fi deja in concediu.
De aceea revin cu intrebarea: este posibil sa nu se aprobe cererea si chiar sa se incerce o sanctiune disciplinara in urma convocarii la care este din nou solicitat? Este legal? Ce ar trebui sa faca angajatul ?
Mai mult, compania a solicitat un examen medical pentru angajat (data la care este solicitat este ultima zi de concediu medical). Are dreptul sa faca acest lucru?
Am avea nevoie de raspunsuri /sfaturi cat mai rapid.
Multumesc!

Angajatorul poate refuza sa aprobe cererea de intrare in concediu ingrijire copil ?
luminita_plesca a scris:
Ieri (miercuri 10.12.2008) tocmai s-a adoptat modif normelor pt legea ce reglementeaza drepturi indemnizatie crestere copil. Ar trebui sa raspunda intrebarilor si nelamuririlor dvs.


Unde sunt publicate aceste norme metodologice de aplicare a legii?
Răspuns la discuția luare in spatiu
Avem apartamente separate (impartim doar curtea), dar intreg imobilul apartine parintilor.
:O Mie nu mi se par deloc clar ca ar fi vorba de venitul mediu realizat cu 12 luni inainte de nasterea copilului.
De exemplu, daca, sa zicem, sta mama in concediu cu copilul pana la varsta de 1 an, iar de la varsta de 1 an a copilului vrea sa intre in concediu tatal, ce venituri se vor lua in calcul?

Legea spune: "Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau ,opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Din cele subliniate eu inteleg urmatoarele:
1 conditia sa beneficiezi de concediu este sa fi lucrat 12 luni anterior nasterii
Din cele cu bold reiese:
2 indemnizatia se calculeaza din media veniturilor din ultimele 12 luni lucrate(nu scrie si aici anterior nasterii) !!!

Nu am dreptate?:hm:
Sa reluam exemplul de mai sus: sa zicem ca tatal nu mai lucreaza in anul in care sta mama acasa; ulterior are dreptul sa intre el in concediu si sa fie platit dupa ultimele 12 luni lucrate anterior nasterii copilului? Mi se pare absurd!:-/

Sau, urmatoarea situatie: Sarcina cu risc. Si sta mama in concediu aproape toata sarcina. Care e baza de calcul pentru indemnizatie ? Nu cele 12 luni LUCRATE, anterior intrarii in concediu de boala? Ca doar nu se vor lua in calcul cele 3 luni lucrate + 9 de concediu de boala din timpul sarcinii ? #-o