avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Activitate nutzzu

Activitate nutzzu

Buna seara. In cat timp se poate face reabilitarea dupa o condamnare la amenda penala (cu suspendare)si termen de incercare de 1 an?
Am studiat art 165(Ncp) si acolo este prevazut un termen de 3 ani.
As putea cere reabilitarea dupa termenul de incercare -dupa 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare(fara savarsirea altei infractiuni)?

Răspuns la discuția Calcul pensie pe caz de boala
As putea sti o formula de calcul avand in vedere veniturile si perioada lucrata?
Buna seara. Va rog o parere in urmatoarea speta: un lucrator de sistem militar cu vechime de 11,5 ani in varsta de 33 ani, angajat din 2004-2014, diagnosticat cu tbc,urmeaza sa se pensioneze.
Cum se calculeaza practic cuantumul pensiei pe caz de boala ?
Va multumesc.
Răspuns la discuția Competenta procuror militar
A fost invocata in camera preliminara,insa a fost ignorata de judecator pana la 3-lea termen,cand si-a dat seama ca nu mai are ce face, si a admis exceptia si a sesizat Curtea constitutionala.
Avand in vedere art 29 ,alin 3:" Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale." , si avnd in vedere ca CCR s-a pronuntat pe aceasta exceptie pe vechul cpp si a hotarat ca proc militar nu e competent sa cerceteze civili, ce sanse de reusita ar avea exceptia la CCR?
va multumesc anticipat.
Buna ziua. As dori pareri cu privire la urmatoarea speta:
In luna ianuarie 2014 un militar impreuna cu 3 civili savarsesc o infractiune. Infractiunea e sesizata si inregistrata la parchetul militar in martie 2014 (dupa intrarea in vigoare a noului CP). Conform noului CPP, procurorul militar este competent sa faca acte de urmarire penala atat fata de militari cat si fata de civili.Procurorul intocmeste rechizitoriu fata de toti 4 si ii trimite in judeata in insanta civila.
Conform vechiului cpp,procurorul militar a fost declarat necompetent pt a efectua acte de up fata de civili,printr-o Decizie a curtii constitutionale(610).
Pe parcursul judecatii,in prima insatnta, civilii invoca exceptia de neconstitutionalitate (competenta proc. militar fata de civili).
Avand in vedere art 5 din Cpen(legea mai favorabila) ar avea castig de cauza exceptia invocata de civili la curtea constitutionala? Pe noul Cod,aceasta exceptie nu a mai fost invocata.
A fost procurorul militar competent sa efectueze acte de u.p fata de civili? Ce ar trebui sa faca civilii in aceasta situatie?
Va multumesc.
Răspuns la discuția competenta procuror militar
Multumesc pt raspunsurile documentate,astept si alte opinii la fel de pertinente.
cu respect.
Răspuns la discuția competenta procuror militar
Cunosc competentele procurorului dupa ncpp.
Problema ridicata de mine este daca proc mil poate efectua acte de up avand in vedere art 5 din L 255(alin 1.."cu excepţia cauzelor de competenţa parchetelor militare şi a secţiilor militare din cadrul parchetelor competente.") ,si avand in vedere ca CCR s-a pronuntat prin Decizia 610/2007 care statueaza necompetenta proc mil. de a efectua u.p fata de civil.
Răspuns la discuția competenta procuror militar
Avand in vedere Decizia 610/2007 a CCR ( [ link extern ] )
prin care se confirma necompetenta procurorului militar pt a efectua acte de up fata de civili,si avand in vedere prevederile art 5 din L 255(cauzele in competenta parchetelor militare reprezinta exceptie de la lege,iar cf Deciziei 610,proc. mil nu are competenta cu privire la civili) am dubii cu privire la legalitaea actelor de up efectuate de procurorul militar fata de civil.
va multumesc pt promptitudine.
Cu respect.
Răspuns la discuția competenta procuror militar
Va multumesc pt raspunsul la obiect si documentat. nu stiu cum sa interpretez textul legii:era competent proc. militar sau nu avand in vedere speta in cauza(care se incadreaza la exceptii de la lege) ?
O plangere in acest sens la judecatorul de camera preliminara ar fi admisa?
Se poate face plangere pe aceste motive pe tot parcursul judecatii sau doar pana la faza de camera preliminara?
va multumesc.
Buna ziua. Speta este urmatoarea: o fapta penala a fost savarsita de un civil impreuna cu un militar inainte de februarie 2014. Dosarul penal a fost inregistrat dupa 01.februarie 2014,la sesizarea militarilor,iar urmarirea penala a fost facuta cf noului cpp de catre procurorul militar,iar dosarul inaintat instantei civile. Dosarul a fost inregistrat la parchet dupa 01.02.2014
Intrebarea este:
era competent procuroul militar sa efectuaze urmarirea penla fata de civil
-avand in vedere data comiterii faptei?
-actul de sesizare catre procuror(sesizarea unitatii militare) a fost facut catre parchet inainte de februarie 2014. Dar daca sesizarea ar fi fost facuta dupa 01.feb 2014?
Cand se considera dosarul penal intocmit?La data sesizarii faptei penale sau data la care se inregistreaza dosarul penal?
Cunosc faptul ca dupa vechiul Cpp procurorul militar nu avea competenta sa efectueze u.p fata de civil
Va multumesc.