avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... despagubiri morale si materiale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

despagubiri morale si materiale

referitor la daunele:-/ morale si materiale (daca ma poate ajuta si pe mine cineva)
ma intereseaza cand se pot cere si cum?
pe ce criterii?trebuie sa aduci dovezi cand ceri o suma sau se stabileste de catre instanta de judecata?:-/
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:19, 26 Aprilie 2010
In drept orice trebuie dovedit, iar sarcina probei revine celui care formuleaza cererea - reclamantului, conform adagiului onus probandi incubit actori.
Daunele materiale pot fi dovedite cu martori, inscrisuri chiar si expertize.Daunele morale viteaza atingerea adusa moralei si integritatii unei persoane si trebuie si ele dovedite.
este vorba despre un accident rutier?
Buna seara.
Daunele materiale sau morale fac parte din categoria generala numita daune-interese .
Daunele materiale,moratorii-de intarziere, compensatorii,cominatorii, conventionale, se refera la raspunderea contractuala si rar la raspunderea delictuala iar daunele morale se refera la prejudiciile de imagine asupra unei persoane.
Actiunea prin care se percep acestea, se numeste actiunea in perceperea de daune si repararea prejudiciilor.Art.998-999 Cod civil.
Dvs.solicitati cat doriti, instanta va acorda cat considera ca este indestulator.
Nu este un barem .
Daunele morale,mai ales daca acestea ar urma unei suferinte ,nu sunt cuantificabile pentru ca suferinta insasi nu este cuantificabila.
In aceasta situatie ,partea solicita suma,iar instanta apreciaza asupra acesteia pentru ca probatiunea se refera numai la existenta unei suferinte.
Interventie moderator Am rugamintea sa nu deschideti noi topicuri in legatura cu aceeasi problema, folositi functia "raspunde". Multumesc!

Gabriela Pintea

denisse83 a scris:
multumesc pt raspunsuri
cazul este este urmatorul:mi-a fost suspendat permisul de conducere acum un an in lotul permiselor de la pitesti pe nedrept, insa procesul in care se judeca dosarul nu s-a terminat.si vroiam sa stiu cat sa cer si ce dovezi sa aduc.multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa de folosinta ContSters40598 ContSters40598 In urma unui partaj succesoral, (casa si terenul aferent) instanta a atribuit celor doua partilor in litigiu, jumatate din casa si pamantul aferent pentru ... (vezi toată discuția)
Actiune civila in procesul penal dislexic dislexic buna ziua, intr-un proces de vatamare corporala, la primul termen, dupa constituirea ca parte civila, instanta m-a intrebat daca mai am de depus probe in ... (vezi toată discuția)
Timbrarea capatului de cerere accesoriu cristina_vilceanu cristina_vilceanu Art. 14 din legea taxelor de timbru spune ca atunci cand o actiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferita, taxa judiciara de timbru se ... (vezi toată discuția)