avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Angajatii oficiilor postale sunt functionari publici?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Angajatii oficiilor postale sunt functionari publici?

Va rog sa-mi spuneti, daca functionarii de la ghiseele postale sunt functionari publici?Comportamentul lor cam lasa de dorit si as dori sa stiu de ce ?.:sorry:
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Muresan Felicia , utilizator 19:33, 29 Aprilie 2010
Nu, nu au aceasta calitate.
Legea nr. 188/1999 prevede:
Art. 2. - (1) Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome.
(2) Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica. Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public.
(3) Activitatile desfasurate de functionarii publici, care implica exercitarea prerogativelor de putere publica, sunt urmatoarele:
a) punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative si a altor reglementari specifice autoritatii sau institutiei publice, precum si asigurarea avizarii acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor si strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor si statisticilor necesare realizarii si implementarii politicilor publice, precum si a documentatiei necesare executarii legilor, in vederea realizarii competentei autoritatii sau institutiei publice;
d) consilierea, controlul si auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane si a resurselor financiare;
f) colectarea creantelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autoritatii sau institutiei publice in raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din tara si strainatate, in limita competentelor stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, precum si reprezentarea in justitie a autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h) realizarea de activitati in conformitate cu strategia de informatizare a administratiei publice.
(4) Functiile publice sunt prevazute in anexa la prezenta lege .

LISTA cuprinzand functiile publice
I. Functii publice generale
A. Functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici
1. Abrogat;
2. Abrogat;
3. secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
4. secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
5. prefect;
6. subprefect;
7. inspector guvernamental.
B. Functii publice de conducere
1. director general din cadrul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
2. director general adjunct din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
3. secretar al judetului si al municipiului Bucuresti;
4. director din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, director executiv in cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;
5. director adjunct din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, director executiv adjunct in cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;
6. secretar al municipiului, al sectorului municipiului Bucuresti, al orasului si comunei;
7. sef serviciu;
8. sef birou .
C. Functii publice de executie
1. consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector;
2. referent de specialitate;
3. referent.
NOTA:
1. Functiile publice generale, altele decat cele prevazute la pct. I, se stabilesc cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
2. Functiile publice prevazute la lit. B pct. 1 si 2 se pot stabili si in cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica locala care au un numar de minimum 150 de posturi.
3. Functiile publice de conducere prevazute la lit. B pct. 7 si 8, precum si functiile publice de executie prevazute la lit. C pot fi functii publice de stat, teritoriale sau locale.
II. Functii publice specifice
A. Functii publice de conducere
1. arhitect-sef.
B. Functii publice de executie
1. inspector de concurenta;
2. inspector vamal;
3. inspector de munca;
4. controlor delegat;
5. expert in tehnologia informatiilor si a telecomunicatiilor;
6. comisar.
C. Alte functii publice specifice
1. manager public.
NOTA:
Functiile publice specifice, altele decat cele prevazute la pct. II, se pot stabili de autoritatile si institutiile publice, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
;)
Va multumesc pentru rapiditatea si profesionalismul raspunsului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Managerul unei institutii de cultura e functionar public? ContSters208719 ContSters208719 Managerul unei institutii de cultura cum ar fi un muzeu judetean este functionar public sau nu?poate comite abuzuri in functie sau in serviciu? (vezi toată discuția)
Funcții de conducere andrc andrc coordonator de compartiment este o funcție de conducere?trebuie sa faci declaratie de avere? (vezi toată discuția)
Functia de sef serviciu snadica snadica Vã rog sa -mi spuneti care sunt functiile publice asimilate functiei de sef serviciu. Vã multumesc anticipat. Va prezint un articol de ... (vezi toată discuția)