avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... majorare capital
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

majorare capital

Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea capitalului social in numerar.
Eu nu sunt de acord, ma poate obliga celalat asociat sa fiu de acord cu majorarea capitalului social?
Ce trebuie sa fac in conditiile astea?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 10:43, 1 Mai 2010
Trebuie sa cititi cu atentie prevederile actului constitutiv. Daca acolo nu este prevazut atunci se aplica prevederile legii 31/90. Practic ori optati la marirea capitalului social ori se va face oricum in baza art. 192(1) coroborat cu 193(3). In acest caz partile sociale pe care le detineti se vor diminua in raport cu cota pe care acestea o reprezinta din valoarea capitalului.
map96 a scris:

Trebuie sa cititi cu atentie prevederile actului constitutiv. Daca acolo nu este prevazut atunci se aplica prevederile legii 31/90. Practic ori optati la marirea capitalului social ori se va face oricum in baza art. 192(1) coroborat cu 193(3).


Majorarea capitalului social reprezinta un caz de modificare a actului constitutiv.
Prin urmare, in aceasta ipoteza, se vor aplica dispozitiile art. 192 (2), care prevede: '' pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.''

Textul art. 192 (2) LSC nu se coroboreaza cu dispozitiile art. 193 (3) LSC pentru ca acesta din urma prevede ipoteza in care adunarea legal constituita nu poate lua hotarari valabile din cauza "neintrunirii majoritatii cerute", nu din cauza "neintrunirii votului tuturor asociatilor", respectiv ipoteza reglementata de art. 192 (2) LSC.
Atunci cand in adunarea legal constituita, cu participarea tuturor asociatilor, nu se poate lua hotararea din cauza neintrunirii votului tuturor asociatilor, hotararea pur si simplu nu se poate lua, iar asociatii nemultumiti se pot, eventual, retrage din societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cooptarea unui nou asociat - voturi necesare danielahanusimona danielahanusimona Buna ziua, Am o intrebare la care nu gasesc raspuns cautand in legea societatiilor comerciale, si anume: in cazul unei societati cu raspundere limitata, in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administratorului babylon babylon suntem doi asociati intr-o firma ,iar domnul celalalt este si administratorul societatii am convocat de doua ori aga iar dinsul nici nu a venit sa prezinte ... (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni sonya33 sonya33 buna ziua, societatea la care lucrez are 2 asociati, dintre care unul administrator, acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive dar ... (vezi toată discuția)