avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reevaluare soldurilor in valuta!?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reevaluare soldurilor in valuta!?

Buna ziua! Intrebarea mea in legatura cu reevaluarea soldurilor in valuta este: - calculam la curs BNR din ultima zi a lunii (30.Aprilie) sau la curs 29.aprilie?
Dupa mine asi calacula la cursul zilei respective (ultima zi )!!!!!:), dar cineva a zis ca trebuie luata in considerare cursul valutei cu o zi mai inainte. M-a dezorientat. Respectiva a mai zis ca la orice miscare trebuie folosit cursul afisat cu o zi mai inainte? E corect?????:bully:
Asi vrea pe cineva sa ma lamureasca, de ce nu se foloseste cursul valutei de pe ziua respectiva (adica ce e afisat de BNR)???#-oAnemary.02.05.2010
Cel mai recent răspuns: mikidutza+ , utilizator 13:21, 25 Martie 2012
In 3055 spune :

186. La finele fiecărei luni, creanţele şi datoriile în valută se evaluează la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României din ultima zi bancară a lunii în cauză. Diferenţele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar, după caz.
Prevederile de mai sus se aplică şi creanţelor şi datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute. În acest caz, diferenţele înregistrate se recunosc în contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, după caz.

Ultima zi bancara pt aprilie 2010 consider ca este cursul BNR din 30.04. L-as intreba pe sfatuitorul d-voastra care este cursul euro pt intocmirea sit fin sau cursul euro pt a devenii platitor de tva (cel din ultima zi sau din penultima zi a anului ???????). Aici este clar specificat ultima zi BANCARA A LUNII .
Reevaluarea cf ordin 3055 se face la valoarea cursului euro publicat de BNR pentru ultima zii .
Ceea ce ati fost sfatuita se refera la inregistrarea operatiunilor economice in valuta la care se foloseste cursul euro stabilit de BNR .
BNR -ul stabileste cursul euro pentru ziua de maine la ore 14 din ziua de azi( la ora 14 in data de 3 .05.2010 vei gasi cursul euro aplicabil pentru data de 03.05.2010 ) . De acceia cine va sfatuit a adus aminte de acest aspect .
Dar in cazul reevaluarilor de creante si datorii in valuta conform Ordinul 3055 se face la cursul euro din uluima zi din luna - adica cursul din 30 sau 31 a le lunii care va fii valabil pentru prima zi a lunii viitoare .

Sper sa va ajute , mult noroc .
Am o nelamurire: tb sa calculez lunar diferente de curs valutar si pentru urmatoarele conturi?
-455 (in cazul in care firma este creditata in valuta)
-456 (in cazul in care cap social a fost depus in valuta)
Sigur ca da. Diferentele de curs valutar favorabile sau nefavorabile se calculeaza si se inregistreaza atat lunar, cat si la incheierea exercitiului financiar.

Cont 455
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati.
Contul 455 “Sume datorate actionarilor/asociatilor” este un cont de pasiv.
În creditul contului 455 “Sume datorate actionarilor/asociatilor” se inregistreaza:
– sumele lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati (512, 531);
– dobanzile aferente sumelor depuse de actionari/asociati (666);
– sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii (457);
– diferentele nefavorabile de curs valutar, din evaluarea soldului in valuta, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (665).
În debitul contului 455 “Sume datorate actionarilor/asociatilor” se inregistreaza:– sumele restituite actionarilor/asociatilor (512, 531);
– diferente favorabile de curs valutar aferente datoriilor fata de actionari/asociati (765);– sume reprezentand datorii fata de actionari/asociati, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul contului reprezinta sumele datorate de entitate actionarilor/asociatilor.

Si soldul contului 456 exprimat in valuta se reevalueaza.


Va multumesc f mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende mine58 mine58 Buna ziua , Va rog sa imi spuneti si mie daca pot trece dividende pe contul 455 , daca da , cat pot sa stea in acest cont. Mentionez ca s-a platit ... (vezi toată discuția)
Fisa de cont Gabi Cm Gabi Cm Buna! O intrebare din contabilitate financiara. Daca am contul 456 pentru care trebuie sa fac Fisa de Cont, cum il iau pe 456, cu functie contabila de ... (vezi toată discuția)
Inregistrare leasing ANTIANA INDREI ANTIANA INDREI mi-a ramas sold la contu 167 si la 471 dupa achitarea ratelor si primirea facturi cu valoarea finala cu ce le inchid. multumesc (vezi toată discuția)