avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... promovarea in clasa a functionarilor publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

promovarea in clasa a functionarilor publici

Am absolvit Facultatea de Drept si Administratie Publica, specializarea Administratie Publica, ciclul I Bologna, promotia 2009. Acum am sustinut examenul de promovare in clasa si mi s-a spus ca voi fi incadrata ca referent de specialitate, studiile fiindu-mi considerate ca studii superioare de scurta durata. Va rog sa-mi spuneti daca incadrarea este corecta. Mentionez ca am absolvit si Scoala Postliceala Sanitara in anul 1997, in anul 2000 am fost numiti functionari publici si pana acum am fost incadrata ca referent cu studii medii.
Cel mai recent răspuns: s_mari , utilizator 13:01, 3 Septembrie 2010
Cum se organizeaza examenul de promovare in clasa?

In conformitate cu prevederile art. 146 din HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici examenul se organizeaza potrivit regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului de promovare ]n clasa, aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei.
Sa vedem ce spune Ordinul Presedintelui ANFP nr. 10.280/2008
In art. 2 din Regulament se prevede:
Art. 2. - Functionarii publici incadrati pe functii publice cu nivel de studii inferior, care au absolvit o forma de invatamant superior de lunga durata, studii universitare de licenta sau o forma de invatamant superior de scurta durata, in specialitatea in care isi desfasoara activitatea, trebuie sa prezinte diploma de absolvire sau, dupa caz, adeverinta care sa ateste absolvirea unei forme de invatamant superior de lunga durata, de scurta durata sau a studiilor universitare de licenta, precum si o cerere de inscriere la examenul de promovare in clasa, in termen de 5 zile de la data afisarii.

Ce insamna aceasta?
Ca:
1. un functionar public, care dispunea de o diploma de licenta sau o adeverinta echivalenta in specialitatea in care isi desfasura activitatea, sau care atesta studii utile pentru desfasurarea activitatii, avea dreptul de a participa la examenul pentru promovarea in clasa in functii a caror ocupare necesita studii superioare.

2. era importanta licenta, nu faptul ca ea s-a obtinut inainte de 2005 sau dupa acest an cand s-a introdus sistemul Bologna, ciclul I si cilcul II.

Concluzie fata de Ord. 10.2080/2008:

In perioada 14 octombrie 2008 – 5 ianuarie 2010 (timp in care era in vigoare Ordinul Presedintelui ANFP nr. 10.280/2008 ) au putut fi promovati in clasa si in functii publice, pentru a caror ocupare se cereau studii universitare de lunga durata, si posesorii licentei in sistemul Bologna, chiar si licenta ciclul I (Bologna). In spiritul acestei interpretari vine si art. 38 din Legea 330 din 5 noiembrie 2009 (Legea 330/2009) - cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, potrivit caruia: Art. 38. - In baza art. 18 alin. (1) si (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, salarizarea absolventilor ciclului I si II (Bologna) se face la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata (S).

In 6 ianuarie 2010 intra in vigoare Ordinul Presedintelui ANFP nr. 1.932/2009

Sa vedem ce spune si acest nou ordin, in vigoare:
Art. 1
(1) In cazul absolvirii unei forme de invatamant superior in specialitatea in care isi desfasoara activitatea sau considerata de autoritatea ori institutia publica ca fiind utila pentru desfasurarea activitatii, functionarii publici incadrati in functii publice cu nivel de studii inferior care doresc sa promoveze in clasa prezinta compartimentelor de resurse umane, in vederea aprobarii de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, o cerere de inscriere la examenul de promovare in clasa, insotita de diploma de licenta, respectiv diploma de absolvire sau, dupa caz, adeverinta care sa ateste absolvirea studiilor.


Dup acum se poate observa in Ordinul Presedintelui ANFP nr. 1.932/2009 , nu se mai face referire distinct atat la o forma de invatamant superior de lunga durata cat si la studii universitare de licenta.

Concluzie fata de Ord. 1.932/2009

1. pentru ca un functionar public sa beneficieze de salarizarea la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata (S), trebuie sa fie:
a) licentiati in sistemul clasic (anterior promotiei 2008)
b) atat absolvent de licenta cat si de master.
2. Licentiatii in sistemul Bologna ar beneficia de salarizarea la nivelul absolventilor cu studii superioare de scurta durata.

Concluzia, concluziilor prin doua intrebari:
1. Am dreptate?
2. Asa este ca nu stiu ce vor?

Revin, cu ce am uitat:
Si ca circul sa fie complet, ce spune DRAFT-ul intitulat Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fondurile publice, care va abroga Legea 330 din 5 noiembrie 2009 (Legea 330/2009) - cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Art. 26.– În baza art. 18 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, salarizarea absolvenţilor ciclului I şi/sau II (Bologna) se face la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată (S).

P.S. Secretara care imi face coretura este in CO .. scz pt. greseli
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
Darie Tudor, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns, exact legile astea le-am invocat-o si eu dar degeaba.
Referitor la incadrarea dvs. o consider ca fiind in conformitate cu prevederile legale actuale, iar dvs. sunteti o „victima” a sistemului legislativ care se schimba in functie de anumite interese.

De ce consider ca reincadrarea (referent de specialitate, clasa II, grad principal, treapta 2) este legala?

In data de 8 iulie 2010, in M.Of. s-a publicat Legea 140 din 7 iulie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici .
La pct. 10 se spune ca articolul 68, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 68. - (1) In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea sau daca autoritatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii."

La data absolvirii ati fost incadrata ca referent III (clasa a –III-a pentru angajatii care au studii medii). Urmatoarea clasa, a II-a, (specifica absolventilor cu studii de scurta durata –SSD) se numeste referent de specialitate (specifica absolventilor cu studii de scurta durata –SSD).

Si acesta promovare este tot o inechitate intre functionarii publici (la fel ca si aceea pe care am descris-o in raspunsul anterior).

In anul 2008 am organizat un concurs in urma absolvirii studiilor superioare de catre un referent III, deci cu studii medii. Legislatia de atunci prevedea ca la salariul pe care il avea se aplica o majorare de 20%, ceea ce i-a permis, urmare si a avizului ANFP, sa fie promovat Consilier I, (deci in casa I).
Va multumesc frumos pentru raspuns. O zi buna va doresc
Consider ca ati fost gresit promovata in clasa.
Interpretarea "Art. 68. - (1) In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea sau daca autoritatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii." in sensul ca din clasa III trebuie mai intai promovat in calasa II o consider eronata sau n-am inteles eu bine ce a vrut sa spuna colegul Darie. Atat clasa II cat si clasa I este o clasa superioara clasei III.

Ciclul I Bolonia este in cadrul legislativ actual considerat studii superioare (asimilat celor de lunga durata . Actualamente nu mai exista notiunea de scurta - lunga durata). A se vedea in acest sens Legile 84/1995 si 288/2004.

Va sfatuiesc sa urmati toatele etapele contestarii incadrarii in clasa II inclusiv in contencios administrativ!
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
s_mari, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot promova pe studii superiore daca am absolvit o facultate de 3 ani? Raluk24 Raluk24 Sunt absolventa a Facultatii de management financiar contabil promotia 2010 (durata studiilor 3 ani), 180 credite de stiudiu transferabile (ECTS), licentiata ... (vezi toată discuția)
Salarizare bugetari deidei deidei cum se salarizeaza concret absolventii ciclului 1 bolognia? un absolvent este incadrat ca profesor pentru clasele 5-8 deci cu S in cazul personalului ... (vezi toată discuția)
Promovare clasa tandrei1 tandrei1 Angajat bugetar,referent clasa III, grad superior,treapta I, cu vechime de peste 20 ani, in prezent absolvent al USH-Fac. de Management Financiar-Contabil ... (vezi toată discuția)