avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSII SPECIALE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSII SPECIALE

Buna ziua va rog sa imi precizati urmatoarele:
1-Ce categorii de pensionari se incadreaza la "PENSII SPECIALE";
2-De la ce valoare a pensiilor speciale se fac recalculari?;
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:01, 1 Iulie 2010
1. Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 119/2010, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor :

Art. 1. — Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
e) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
f) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
h) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Art. 3. — (1) Pensiile prevazute la art. 1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu annual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In situatia pensiilor dintre cele prevazute la alin. (1), care au fost stabilite in baza legilor speciale, pensia din sistemul public se determina considerandu-se a fi indeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se elaboreaza metodologia de recalculare a pensiilor prevazute la art. 1, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

Art. 4. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);
b) intr-o perioada de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. c)—h).
(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se stabileste in baza punctajului mediu anual, determinat potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazute la alin. (1) lit. a) sau b), dupa caz.

2. Nu se vorbeşte de o valoare a pensiilor peste care se va face recalcularea sau sub care nu se va face recalcularea.
Se vor recalcula toate pensiile definite la art. 1, indiferent de cuantumul lor.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura de recalculare a pensiilor militare? ramona_tatulescu ramona_tatulescu Conform legii 119/2010 si a HG 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit Legii 119/2010 nu gasesc metoda efectiva de recalculare a pensiei! (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei StanciuM StanciuM Am o intrebare daca poate sa-mi raspunda cineva: - ce lege a intrat in vigoare de la 01.01.2011 prin care s-au marit pensiile celor cu grupa a doua de munca. ... (vezi toată discuția)
S-a modificat legea pensiilor cumva? ceva in legatura cu o majorare de la 01.02.2011 ? danapreda32 danapreda32 s-a modificat legea pensiilor cumva? ceva in legatura cu o majorare de la 01.02.2011 ? multumesc, (vezi toată discuția)