avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Ce trebuie sa se faca ca primarii si popii sa respecte ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Ce trebuie sa se faca ca primarii si popii sa respecte legea

Daca OG 82/2001, aprobata cu Legea 125/2002 si Normele metodologice de aplicare 1470/2002 spun ca bugetele locale trebuie sa aloce si sa vireze sume unitatilor parohiale din oras numai cu aprobarea si la solicitarea expresa a Episcopiei ,ce trebuie sa se faca in momentul in care primarii cheltuiesc banii bugetului local pentru ce lucrari si achizitii vor ei pentru biserici(unitatile parohiale) fara aprobarea si fara solicitarea Episcopiei?!
Lucrarile respective nu sunt scoase la licitatie, ci sunt date cu incredintare directa. Si pentru achizitii si pentru lucrarile care vor primarii si popii ca sa se faca la biserici, primarii percep comisioane de la furnizori si executantii de lucrari, comisioane care intra in buzunarele lor.
Facand asa primarii, popii fiindca oamenii vad ca se fac lucrari si achizitii la biserici se apuca sa ceara bani enoriasilor pentru respectivele lucari si achizitii care de fapt sunt contractate si platite de Primarie. Banii pe care popii ii cer enoriasilor in parohii si la biserici, ii folosesc pentru averile familiilor lor si ale familiilor copiilor lor. Astfel ca in Rosiorii de Vede, judetul Teleorman sunt 9 biserici si 16-20 de popi care au salarii de bugetari, intre1200-2000 lei si averi de parlamentari.
In OG 82/2001 privind acordarea de catre stat a unor forme de sprijin unitatilor de cult apartinand cultelor recunoscute in Romania si Normele metodologice de aplicare nr. 1470/2002, se spune clar ca Primariile sunt obligate sa aloce si sa vireze sumele solicitate de Episcopii, nu sa stabileasca ele si sa cheltuiasca banii bugetului local dupa cum au interesul ei si popii.
Cetatenii in acest oras sunt mintiti si furati si de primari si de popii. Bugetu local este alcatuit din banii nostri , bugetele bisericilor tot din banii nostri, si fiindca popii si primarii s-au unit ca sa-si atinga interesele, ce trebuie sa facem noi cetatenii, ca acesta situatie sa nu mai continue.
Ca sa se inteleaga cat fura popii cu acordul primarilor, pe semnatura lor de ordonatori de credite, va dau un exemplu si va rog sa verificati, in prioada 2002-2004 s-au achizitionat de Primarie centrale termice pe gaze pentru toate bisericile din oars si aparate de aer conditionat, fara aprobarea Epoiscopiei. Tot din banii bugetului local si tot fara probarea Episcopiei Primaria a achitat si racordarea bisericilor la reteaua de gaze si numai pentru o biserica a platit si racordarea la reteaua de curent electric. De atunci si pana astazi inclusiv Primaria plateste consumul de gaze si curent electric al bisericilor, fiindca centralele pe gaze si aparatele de aer conditionat sunt in gestiunea Primariei si in exploatarea bisericilor. Bisericile din oras conf. Legii 489/2006 si a Statutului de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, sunt proprietati ale Patriarhiei Romane- Episcopa Alexandriei si Teleormanului, nu sunt proprietati ale statului sau ale Primariilor, deci nu apartin domeniului public astfel ca Primariile sa achizitioneze pentru ele dotari moderne si sa suporte costul exploatarilor lor. Biserica Ortodoxa Romana are venituri proprii, pe care statul le-a scutit de impozit si TVA, fiind utilizate cf. Codului Fiscal art. 15, pentru achiatea costurilor de intretinere si functioanre a unitatilor parohiale si a cladirilor ecleziastice, astfel ca popii cer bani in biserici si parohii ca sa achite facturile de gaze si curent electric, facturi pe care de fapt ei le duc la Primarie ca sa fie platite din banii bugetului local, iar banii ceruti de ei la biserici si parohii, ii folosesc pentru averile lor. Modul de incasare si utilizare a veniturilor bisericilor din oras nu sunt verificate de nimeni, nicio autoritate a statului nu verifica ce fac popii cu veniturile pe care le-a scutit de impozit si TVA.
Ce trebuie sa se faca ca situatia aceasta sa nu mai continue?!
Va multumesc anticipat.
Alerim Saitam
02.07.2010
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 12:49, 6 Iulie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Desigur ca aveti dreptate. Si Episcopiile au facut o gramada de investitii. Eventual negative. Faptul ca s-a pus incalzire centrala foloseste sau nu? Eu cred ca da. Poate doriti sa atrageti atentia asupra unor situatii punctuale ( Rosiorii de Vede) insa nu generalizati, in unele locuri bisericile se darama si Episcopiile stau cu destu-n gura. Tot Primarul rezolva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebarea unui enorias enorias enorias Buna reprezint 99% din enoriasii unei parohii ortodoxe din judetul arad. in urma cu cateva luni am ramas fara preot in urma decesului preotului de la noi si ... (vezi toată discuția)
Biserica este considerata autoritate contractanta in sensul ordonantei 34/2006 nelu-razvy nelu-razvy buna seara. vin cu rugamintea de a ma lamuri intr-o situatie. primaria unei comune acorda o finantare nerambursabila din fonduri publice pentru activitati ... (vezi toată discuția)
Casa fara acte cristiannnnd cristiannnnd Cum pot obtine concesionarea unei case construite pe terenul bisericii dar care casa nu are nici un act?.... (vezi toată discuția)