avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj

am o matusa care traieste in concubinaj cu un barbat cu 30 ani mai tinar decit ia mentionez ca matusa are 78 care urmareste sa ramina in cota parte dintro casa mostenita de la parintii decedati,concubinul nu lucreaza si nu are nici un venit,in caz ca matusa decedeaza el are vreun drept.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:40, 5 Iulie 2010
Ati pus aceeasi intrebare mai devreme...si ati primit si raspuns:D
Nu are drept de mostenire daca traieste in concubinaj. Numai daca se casatoresc ii revine o cota parte din mostenire.
nu mosteneste in conditiile actuale, dar o poate convinge sa-i doneze, sa-i faca testament,etc :)
Solutiile sunt variate:
1. casatoria va conduce la obtinerea unui drept de mostenire al sotului supravietuitor, in speta concubinul din prezent, privind averea sotiei decedate (matusa dv.),acesta urmand a veni la mostenire cu celelalte clase de mostenitori apte de a veni la mostenire.
2. un act de instrainare a bunurilor sale in timpul vietii ei: contract de vanzare, donatie, intretinere - situatie in care acesta va fi singurul proprietar iar la decesul matusii, celelalte rude ale acesteia care aveau vocatie la mostenirea matusii nu vor mai avea ce imparti deoarece nu va mai exista avere succesorala;
3. un act de instrainare a bunurilor sale pentru cauza de moarte: testament, situatie in care concubinul va deveni mostenitor testamentar si va avea un drept de mostenire alaturi de ceilalti succesibili. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj din concubinaj dorintanase2005 dorintanase2005 Intrebarea mea este urmatoarea:tatal meu,traieste in concubinaj de ~ 8 ani .Are o casa cumparata cand era vaduv(si-n actul de vanzare-cumparare este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. doresc sa fac un testament cu legat universal ptr ... DaisyF DaisyF Bună ziua. Doresc sa fac un testament cu legat universal ptr a rămâne tot ce îmi aparține concubinului meu cu care sunt împreună de 20 de ani . Nu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire paula38 paula38 Buna ziua ,problema este urmatoarea ,sunt casatorita ,am incheiat o conventie de separare de bunuri ,inainte de casatorie detineam un imobil ,in timpul ... (vezi toată discuția)