avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumpare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumpare teren

am si eu o problema: poate fi vandut un teren prin contract de vanzare cumparare cu dare de data certa la un avocat? dar vanzatorul daca detine terenul in baza unei hotarari judecatoresti, fara sa aiba carte funciara pt acesta poate instraina terenul in bazaunui contract de vanzare cumparare cu dare de data certa? vanzatorul doreste sa intabuleze terenul direct pe numele cumparatorului in baza hot jud
Conform legii, contractele de vanzare-cumparare pentru terenuri se incheie in forma autentica la notariat. Avocatul nu are nici o calitate in transferul dreptului de proprietate, putand doar, eventual, sa-si consilieze clientul asupra clauzelor inserate in contract.
Contractul de v-c nu se poate incheia pana nu se efectueaza cadastrul si intabularea pe numele vanzatorului (la incheierea actelor, notarul va cere obligatoriu un extras de CF). daca partile nu mai au rabdare, pot incheia un antecontract de v-c cu clauze si plata unui anumit avans, tot la notariat!
Contractul de vanzare cumparare care are ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra unui teren presupune respectarea formei autentice, ad validitatem .
Darea de data certa de catre un avocat este posibila, insa in cazul actelor consensuale, unde consimtamantul este suficient in vederea perfectarii acestora.
Antecontractul de vanzare cumparare, promisiune unilaterala sau bilaterala , poate fi incadrat in aceasta categorie.
Totodata, intabularea si inscrierea in cartea funciara a terenului sunt operatiuni obligatorii in vederea incheierii unui act solemn , de vanzare cumparare.

E adevarat , in cazul nerespectarii unei obligatii contractuale ale antecontractului , in mod culpabil, cealalta parte se poate adresa instantei de judecata , in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic de vanzare cumpapare , conform art.1075 din Codul civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie monicah monicah Buna ziua,se poate cu o declararie scrisa de mana ne autentificata numai cu 2 martori sa obtii un teren daca proprietarii terenului nu mai sunt de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de v/c Florentina Mihaela Florentina Mihaela Buna ziua, As vrea sa stiu daca un antecontract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat are aceeasi valoare in cazul unui proces ca si unul incheiat la ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare ContSters257326 ContSters257326 buna ziua, Am antecontract de vanzare cumparare, pentru achizitionarea unui imobil; Imobilul in cauza este un teren +constructie terenul are cadastru ... (vezi toată discuția)